Bakanlıktan "tatil rezervasyonu" uyarısı: "Bu mesajlara dikkat edin!"

Ticaret Bakanlığı, tatil planları yapan vatandaşları, kısa mesaj, sosyal medya ya da e-posta gibi kanallar üzerinden gönderilen otel ve paket tur teklifleri ile ilgili dikkatli olmaya çağırdı.

GÜNDEM 18.05.2022, 13:04 18.05.2022, 16:59
Bakanlıktan "tatil rezervasyonu" uyarısı: "Bu mesajlara dikkat edin!"

Yazın yaklaşmasıyla birlikte tüketiciler, turizm sektöründe faaliyette bulunan kuruluşların yürüttüğü yoğun tanıtım ve reklamlarla karşı karşıya.

Tatil reklamları ve tur tekliflerine dikkat!

Tatil tercihi yapılmadan evvel dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcut. Tüketicilerin sık sık tercih ettiği turizm ve otel tesislerinin web sitelerinin fotoğraf ve adlarının kopyalanarak, kısa mesaj ve e-postalar yoluyla cazip teklifler aracılığıyla tüketicilerin mağdur edildiği anlaşılıyor. Bu sebeple tatil rezervasyonu yapacak olan tüketicilerin mağduriyet yaşamaması adına bazı konulara dikkat etmeleri gerekiyor.

Bu kapsamda, "sosyal medya, e-posta ya da kısa mesaj gibi iletişim kanalları yoluyla gelen teklifin kapsamında bulunan kurumsal logo, işaretlerin ve tesis resimlerinin doğruluğu kontrol edilmesi gerektiği” belirtildi.

Satın almadan önce tercih edilen turizm tesisi ya da seyahat acentesinin ilgili kamu kurum ve kuruluşları kapsamında kayıtlı olup olmadığı incelenmeli. Tüketiciler, turizm tesislerinin ya da seyahat acentelerinin belgeli olup olmadığını, tesislerin kaç yıldızlı olduğunu Kültür Turizm Bakanlığı’nın internet sitesinden sorgulayabilir.

Mesafeli yolla imzalanan anlaşmalarda, turizm tesisinin ya da seyahat acentesinin internet sitelerinde iletişim, unvan ve adres bilgilerine yer verildiği ve web sitelerinin Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'nde yer aldığı kontrol edilmeli. "Sosyal medya yoluyla yapılan satıştan ziyade seyahat acentelerinin kendi web sitesinden satışın yapılması ve ödeme yaparken bu konulara dikkat edilmesi büyük önem taşıyor."

“İptal sigortası oldukça önemli”

Tüketiciler, erken rezervasyon işlemi gerçekleştirdikleri paket turlara, yaşanan bazı problemler sebebiyle katılamayabiliyor. Bu tarz durumlarda, tüketicinin tur sözleşmesini feshetme hakkı yer alıyor.

Paket turun başlamasından 30 gün önce tüketicinin, yazılı ya da kalıcı veri saklayıcısı ile bildirmek şartıyla paket sözleşmesini feshetme ve zorunlu ödemeli vergi gibi yasal yükümlülükler haricindeki paket tur bedelini, kesinti yapılmadan iade alma hakkı yer alıyor.

Paket turdan 30 günden daha az bir zaman kala fesih bildirimi yapılıyorsa, paket tur sözleşmesinde işaret etmek şartıyla belirli bir oranda kesinti yapılabiliyor.

Seyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Kanunu'nun zorunlu sigorta kapsamındaki hükümleri saklı tutulmak üzere, paket düzenleyicisi, söz konusu sözleşmenin hiç ya da gereği gibi ifa edilmemesi sebebiyle tüketicinin uğradığı zarardan sorumlu tutuluyor. Boşa harcanan tatil vakti için de tüketicinin uygun bir tazminat talep hakkı mevcut. 

Ayrıca bireysel tüketici uyuşmazlıklarının çözümü konusunda iki yetkili kurum yer alıyor. Bunlar, kentlerde ticaret il müdürlükleri, ilçelerde kaymakamlıklar kapsamında oluşturulan tüketici hakem heyetleri ile birlikte şehirlerdeki tüketici mahkemeleridir. 

Şirketlerin uygulamaları sebebiyle tüketiciler, mağdur olmaları halinde, kayıplarının tazmin edilmesi için bu yıl için değeri 15 bin 430 TL’nin altında olan uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetine, 15 bin 430 TL ve üstü olan uyuşmazlıklarda da tüketici mahkemesine başvuru yapabiliyor.

Yorumlar (0)