Gıda krizi büyüyor! Fransa’nın yeni hedefi Afrika’nın verimli toprakları

Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası gıda krizi yaşayan Fransa, bu sorunu çözmek için Afrika’nın verimli topraklarını yeni hedef olarak belirledi. 

DÜNYA 18.05.2022, 13:10
Gıda krizi büyüyor! Fransa’nın yeni hedefi Afrika’nın verimli toprakları

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile birlikte dünya genelinde gıda krizi baş gösterdi. Pek çok üründe etiket fiyatları fahiş rakamlara yükselirken, bu durumdan en çok etkilenen ülkelerden biri de Fransa oldu. Ülkedeki gıda krizini çözmek için yeni arayışlara giren Fransa, Afrika’nın verimli topraklarını kullanarak tarımsal problemi çözmeyi hedefliyor. 

Ukrayna depolarındaki tahıllar ihraç edilemedi

Avrupa’nın tahıl deposu olarak bilinen Ukrayna’da işgalin başlaması sonrası Avrupa’da baş gösteren gıda krizi, ülkeleri çeşitli önlemler almaya zorluyor. İşgalin başından itibaren tedarik altyapısını kaybeden Ukrayna’da hâlihazırda 40 milyon tona yakın tahıl, ihraç edilmeyi bekliyor. Ukrayna’daki bu gelişmeler sonrası buğdaya erişim güçleşirken, buğday fiyatında da son 14 senenin zirvesi görüldü. 

Rusya ve Ukrayna, Avrupa’nın tahıl ihtiyacının büyük kısmını karşılıyordu

Avrupa’daki tahıl ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’ını karşılayan iki ülke arasındaki çatışma, Avrupa ülkelerini de yeni bir krizle baş başa bıraktı. Rusya ve Ukrayna’dan ithalatı durdurmak zorunda kalan ülkeler, gözünü Hindistan’a dikti. Dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisi olan Hindistan ise radikal bir karar alarak ülke genelindeki buğday ihracatını yasaklama kararı aldı.

Afrika topraklarında tarımsal faaliyet yürütülecek

Dünya genelinde tahıla erişimin oldukça kısıtlandığı bu süreçte Fransa’dan yeni bir hamle geldi. Bir süredir gıda krizi ile boğuşan ve halkın tepkisinden çekinen Fransız hükümeti, Afrika’nın verimli tarım topraklarını kullanarak bu sorunu aşmak istiyor. 

İlk aşamada Senegal ve Moritanya belirlendi

Afrika kıtasında Fransızca konuşan ülkelerle yakın ilişkileri bulunan Fransa, bu ülkelerin en büyük tarım ithalatçısı konumunda bulunuyor. Fransa, bu ülkelerin topraklarında tahıl başta olmak üzere birçok ürünü ekerek ülkedeki gıda krizini hafifletmek istiyor. Fransa’nın bu kapsamda ilk belirlediği ülkeler ise Senegal ve Moritanya oldu. 

Bir süredir Mali ile siyasi kriz yaşanıyor

Fransa’nın bir süredir Mali ile yaşadığı siyasi kriz sebebiyle Senegal ve Moritanya’nın ön plana çıktığı öğrenilirken, iki ülkedeki Rus etkisinin diğer Afrika ülkelerine kıyasla daha az hissedilmesinin de bu kararda önemli rol oynadığı belirtildi. 

Fransa’nın birçok Afrika ülkesi ile yakın ilişkileri bulunuyor

Fransa, Fildişi Sahili ve Senegal başta olmak üzere birçok Afrika ülkesi askeri ve diplomatik anlamda yakın ilişkiler içerisinde bulunuyor. Ülkede özellikle patates ve ayçiçeği yağı gibi temel ürünlerin fiyatlarında görülen fahiş artışlar, Fransa’yı acil bir çözüme zorluyor. Fransa’nın bu kapsamda Afrika kıtasına yönelik hamlesinin nasıl sonuçlanacağı ise merakla bekleniyor. 

Fransa, Afrika genelinde ‘istemeyen ülke’ ilan edildi

Hâlihazırda birçok Afrika ülkesinde Fransa, ‘istenmeyen ülke’ olarak değerlendiriliyor. Kısa süre önce tarımsal işbirliği konusunda Senegal ve Moritanya ile işbirliği kararı aldıklarını açıklayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Afrika kıtasındaki bu görüşleri hafifletmek adına kıta genelinde çeşitli forumlar ve açık oturumlar düzenlenmesi için girişimlerde bulunuyor.

Rusya, Afrika kıtası üzerindeki etkisini arttırıyor

Rusya’nın son yıllarda Afrika kıtası üzerindeki etkisini arttırması ve Fransa’nın da birçok Afrika devleti üzerinde sömürgeci politikalar izlemesi, birçok Afrika vatandaşı arasında Fransız karşıtlığını tetikledi. Pek çok Afrika ülkesi, Fransa’nın ülkelerinde barınmasını istemiyor. Bu sebeple Fransa’nın Afrika kıtası üzerindeki yeni tarımsal girişiminin çeşitli tepkilerle karşılaşabileceği değerlendiriliyor. 

Yorumlar (0)