ABD’de işlemediği suçtan 43 yıl hapis yatan mahkum serbest bırakıldı

ABD’nin Kansas kentinde 3 cinayetten hüküm giyen ve 43 yıl hapis yatan siyahi mahkum Kevin Strickland, 43 yıl sonra aklanarak serbest kaldı.

DÜNYA 24.11.2021, 10:22
ABD’de işlemediği suçtan 43 yıl hapis yatan mahkum serbest bırakıldı

Tamamı beyaz kişilerden oluşan jüri üyeleri tarafından 1979’da, 3 cinayet işlediğine karar verilen ve ömür boyu hapis cezası verilen Kevin Strickland, 43 yıl hapiste kaldıktan sonra suçlandığı cinayetleri işlediğine yönelik bir kanıt bulunmadığına hükmedildi.

43 yıl hapis yattıktan sonra aklandı

Missouri Eyaleti Yüksek Mahkemesi yargıcı James Welsh, açıkladığı gerekçeli kararında, olay mahallinde, Strickland’in cinayetleri işlediğine ilişkin bir kanıt bulunmamasına ve aleyhinde tanıklık yapan birinin daha sonra polis baskısı altında ifade verdiğini öne sürerek geri çekmesine rağmen suçlu bulduğuna dikkat çekerek kararın herhangi bir dayanağı olmadığına ve derhal mahkumun salıverilmesi yönünde karar alındığını bildirdi.

Başından beri cinayetleri işlediğini reddeden Strickland’in, olay yerinde olmadığına ilişkin pek çok defa ifade veren bir tanığın, yakın dönemde yaşamını yitirdiği için mahkemede bulunmadığı kaydedildi.

Şu an 62 yaşında olan ve 19 yaşındayken hüküm giyen Strickland, ABD tarihinde haksız yere en uzun süre cezaevinde kalan kişilerden biri oldu.

Missouri eyalet yasaları, DNA testiyle sadece masumiyeti kanıtlanan eski mahkumlara haksız bir şekilde hapis yattıkları için tazminat isteme hakkı verdiği için Strickland’in tazminat alamayacağı aktarıldı.

Strickland’e destek için bir internet sayfasında 100 bin dolara yakın yardım parası toplandı.

Yorumlar (0)