ABD polisi yeniden hedefte! Ohio'da 4 Temmuz kutlamaları iptal!

27 Haziran günü ABD'nin Ohio eyaletinde yaşanan polis kovalamacası kanlı bitmişti. Polis tarafından durdurulduktan sonra kaçan siyahi genç Jayland Walker (25), vücuduna isabet eden 60 mermiyle öldürüldü. Olay nedeniyle hafta sonu eyalet genelinde yapılacak 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamalarının iptal edildiği kaydedildi.

DÜNYA 03.07.2022, 09:57 Hakan Öksüz
ABD polisi yeniden hedefte! Ohio'da 4 Temmuz kutlamaları iptal!

ABD'nin Ohio eyaletinde polis kovalamacası sırasında öldürülen Jayland Walker (25), ülkenin gündemine oturdu. Olay, eyaletin Akron şehrinde 27 Haziran günü meydana geldi. Trafikte polis tarafından durdurulan siyahi genç, daha sonra kaçmaya başladı. Kovalamacanın sonu kanlı bitti. Aracı durdurmak isteyen polis memurları, Jayland Walker'a ateş açtı. Hayatını kaybeden siyahi gencin bedenine 60 kurşunun isabet ettiği kaydedildi.

"Kutlamalar esnasında taşkınlık yaşanabilir"

Olay nedeniyle binlerce kişi sosyal medyadan ateş püskürdü. ABD'deki polis şiddeti yeniden gündeme geldi. Taşkınlıkların yaşanabileceği nedeniyle Ohio eyaletinde hafta sonu yapılacak 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamalarının iptal edildiği belirtildi. Olaydan dolayı kentin bazı bölgelerinde protestoların yapıldığını hatırlatan Akron yönetimi, "Bu kararı, vatandaşlarımızın can güvenliği için alıyoruz." açıklamasında bulundu.

Akron Belediye Başkanı: "Şu an kutlama zamanı değil"

Karara ilişkin bir yorumda Akron Belediye Başkanı Dan Horrigan'dan geldi. Kutlamaların iptaline destek veren Horrigan, "Bence yerinde bir karardı. Geleneksel olarak Bağımsızlık Günü'nde herkes arkadaşları ve aileleriyle buluşuyor. Kutlama havası hâkim oluyor. Belirtmeliyim ki şu an kent yönetimi liderliğinde yapılacak bir kutlamanın zamanı değil. Aksi halde istenmeyen durumlar yaşanabilir." dedi.

Olaya karışan polisler idari izne ayrıldı

Hayatını kaybeden siyahi gencin ailesinin avukatı olan Bobby DiCello, "Walker'ın vücuduna tam olarak 60 mermi isabet etti. Hastaneye getirildiğinde ellerinde halen daha kelepçe vardı. Bunun sorumluları, cezalarını çekmeli." diye konuştu. Gelen bilgilere göre kovalamacaya karışan polisler, idari izne ayrıldı. Söz konusu polisler hakkında soruşturma açıldığı kaydedildi.

Polisi savunanlar da vardı: "Suçsuzsa neden kaçıyor?"

Polisleri savunan kişiler ise yaşamını yitiren Jayland Walker'ın, polisten kaçmak için ne gibi bir sebebe sahip olabileceğini tartışıyor. Suçsuz kişilerin polisten kaçmayacağını söyleyen bazı vatandaşlar, "Polisi müdahale etmek zorunda bıraktı. Polis seni durdurduysa neden kaçmaya kalkarsın? Suçsuz olan kişi yerinde durur ve polisin rutin kontrollerini yapmasına izin verirdi." şeklinde görüş beyan etti. 

Mapping Police Violence adlı kuruluşun, ABD'de bu yıl polis kurşunuyla ölen kişilerin sayısının 286 olduğunu bildirdi.

Yorumlar (0)