ABD'den çok tehlikeli Çin hamlesi!

Amerika Birleşik Devletleri, Çin'den "Houston'daki başkonsolosluğu derhal boşaltmasını" istedi. Çin, ABD'nin bu hamlesini, "Çin'e karşı en fütursuz eylemi" olarak nitelendirdi.

DÜNYA 22.07.2020, 13:23
ABD'den çok tehlikeli Çin hamlesi!

Amerika Birleşik Devletleri, başkonsolosluk binası dışında belge imha edildiği ihbarı üzerine, Teksas eyaletinin Houston şehrindeki Çin diplomatik misyonunun derhal kapatılması ve boşaltılması talimatını verdi.

Çin Houston Başkonsolosluğu

Yerel basında yer alan haberlere göre, görgü şahitlerinin başkonsolosluk binası dışında açık tenekelerde belgelerin yakılarak imha edildiği ihbarı üzerine Amerikan polisi ve Amerikan itfaiye ekipleri bölgeye sevk edildi.

Çin Houston Başkonsolosluğu

Teksas polis yetkilileri, polis ekiplerinin giriş yetkisinin olmadığı başkonsolosluğun 24 Temmuz saat 16.00'ya kadar tahliye edilmesi talimatının verildiğini belirtti.

Çin Houston Başkonsolosluğu

Çin'den çok sert tepki

Çin ise, ABD'nin tahliye kararını "provokasyon" olarak değerlendirirken, başkonsolosluğun boşaltılması ve kapatılması talimatının uluslararası hukuka aykırı olduğunu savundu.

Konuya ilişkin sert bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Venbin, Çin'in, ABD'nin Teksas eyaletine bağlı Houston kentindeki başkonsolosluğunun tek taraflı olarak ivedilikle kapatılması talimatının, Amerika'nın son zamanlarda Çin'le gerilimi tırmandırmaya yönelik hamlelerin en fütursuzu olduğunu söyledi.

Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Venbin, Amerika Birleşik Devletleri'nin "boşaltma ve kapatma" kararını geri çekmemesi durumunda sert karşılık verecekleri tehdidinde bulundu.

Trump yönetiminden ise konuyla ilgili henüz bir bilgilendirme ya da açıklama yapılmadı.

Yorumlar (0)