AB'den "yeşil göz boyama" yasağı

Bazı şirketlerin, kanıt olmamasına rağmen ürünlerinin çevre dostu olduğuna yönelik reklamları AB'nin radarına takıldı. "Yeşil göz boyama" olarak adlandırılan reklam türüne yasak geliyor.

DÜNYA 20.09.2023, 16:52 21.09.2023, 09:10 Hakan Öksüz
AB'den "yeşil göz boyama" yasağı

Çevresel sorumluluğa sahip oldukları imajını vurgulamak isteyen şirketlerin, yanıltıcı iddialar ortaya atması "yeşil göz boyama" olarak adlandırılıyor. Çevresel duyarlılık sahibi olduğunu göstermeye çalışırken yanlış bilgiler ortaya atan şirketler, Avrupa Birliğinin (AB) radarına takıldı.

Edinilen bilgilere göre Avrupa Parlamentosu (AP), söz konusu yanıltıcı iddiaların engellenmesi için yeni kurallar getirdi. Yeni kural sonrası, AB'nin "yasaklı ticari uygulamalar" listesinin revize edileceği kaydedildi.

Kanıt yoksa "çevre dostu" reklamı yasak

Çevresel iddialar hakkındaki yanıltıcı reklamları yasaklayacak olan AB, bunun için şirketlerin uyması gereken bazı kurallar getirecek. Toprakta çözünebilen ve çevre dostu olduğu iddia edilen ürünlerin, gerçekten bu özellikleri taşıdığına dair kanıt gerekiyor. Bu kanıtların olmadığı ürünlerin reklamlarında söz konusu iddialar kullanılamayacak.

Bunlar artık yasak kapsamında

Yalnızca işlevsel özelliklerde iyileşme sağlayan yazılım güncellemeleri, "zorunluymuş gibi" lanse edilemeyecek. Onarılabilir olmayan ürünler, "tamir edilebilirmiş gibi" satılamayacak. Onaylanmış sertifikasyon programları almayan sürdürülebilirlik etiketleri de artık yasak. AP ile üye ülkelerin onayından sonra kurallar uygulanmaya başlanacak.

Yorumlar (0)