AB'den 'yeni mülteci anlaşması' için Türkiye ile ilişkileri geliştirme hamlesi

Borrell, "Biz, Türkiye ile bir komşu ülke, aday ülke ve en iyi ilişkileri oluşturabileceğimiz önemli bir ülke olarak ilişki kurmayı talep ediyoruz." dedi.

DÜNYA 22.03.2021, 22:55 23.03.2021, 15:42
AB'den 'yeni mülteci anlaşması' için Türkiye ile ilişkileri geliştirme hamlesi

AB (Avrupa Birliği) ile ülkemiz arasında 2016 senesinde imzalanan mülteci anlaşmasının süresi son buluyor. Anlaşmayı tekrarlamak isteyen AB, ülkemiz ile yeni anlaşma için ilişkilerini iyi tutmaya çalışıyor.

Bu hedef doğrultusunda AB, ülkemiz ile ilişkilerini geliştirmek maksadıyla adımlar atmayı sürdürüyor.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın akabinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. 

"Ana gündem maddemiz Türkiye"

Ülkemiz ile ilişkilerin, söz konusu toplantının ana gündem maddelerinin başında geldiğine işaret eden Borrell, hususun 25-26 Mart tarihlerindeki AB Liderler Zirvesi'nde ele alınacağını, AB Komisyonu olarak düzenledikleri raporun liderlere öneriler içerdiğini ve bakanların da ilave değerlendirmeler gerçekleştirdiğini dile getirdi.

"Türkiye'yi AB yolundan uzaklaştırıyor"

Borrell, ülkemizden son dönemde pozitif sinyaller gördüklerini kaydederek, Doğu Akdeniz'de gerginlik azalmış olsa da durumun kırılgan ve ülkemizdeki bazı iç gelişmelerin kaygı verici olduğunu belirtti.

HDP'ye açılan kapatma davasını ve ülkemizin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmasını anımsatan Borrell, bu tarz gelişmelerin, Türkiye'yi AB yolundan uzaklaştırdığını öne sürdü.

"Pozitif gelişmeleri destekleyeceğiz"

Borrell, "Bakanlarla pozitif gelişmeleri destekleme hususunda anlaşma sağladık." dedi.

Bütün seçeneklerin de masada olduğunu belirten Borrell, bu akşam Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşme gerçekleştireceğini ve AB liderleri için hazırladığı raporu değerlendireceklerini aktardı.

"İlişkileri geliştirmeyi diliyoruz"

Borrell, bir gazetecilerin sorusu üzerine, ülkemize ilişkin hem olumlu hem olumsuz gelişmelerin bulunduğunu düşündüklerini kaydederek, "Biz, Türkiye ile bir komşu ülke, aday ülke ve en iyi ilişkileri oluşturabileceğimiz önemli bir ülke olarak ilişki kurmayı talep ediyoruz. Eş zamanlı olarak üye ülkelerin ve Avrupa Birliği'nin çıkarlarını savunarak bunu gerçekleştirmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu ile yapacağı görüşmede Kıbrıs meselesini de gündeme getireceklerini dile getiren Borrell, şu ifadeleri kullandı:

"Yaza kadar izleyeceğiz"

"Önümüzdeki günlerde ve belki yaz ayına kadar Türkiye'nin tutumunu yakından izlemeye devam edeceğiz. Bu maksatla bazı referans noktaları kullanıyor olacağız. Kıbrıs meselesinin çözümüne ilişkin gelişmeler de bunların başında gelecek.

Yunanistan ile Türkiye arasındaki ön görüşmeler de bir diğeri olacak. Libya'daki son durum ve Türkiye içindeki siyasi atmosferi de izliyor olacağız. 

An itibarıyla iyi ve pozitif olanlar var, negatif olanlar var. Türkiye'nin de pozitif bir hava içinde bulunduğundan ve Suriyeli mültecilere destek gibi çok sayıda sebeple yürütmemiz gereken müzakereleri ciddi bir biçimde yürütmek isteyip istemediğinden emin olmak için takip etmeye devam etmek zorundayız."

Yorumlar (0)