7 şiddetindeki depremde bilanço ağırlaşıyor

Fas'taki depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 2 bin 122'ye, yaralıların sayısı ise 2 bin 421'e yükseldi.

DÜNYA 11.09.2023, 01:33 12.09.2023, 09:36
7 şiddetindeki depremde bilanço ağırlaşıyor

Fas İçişleri Bakanlığı, deprem ile ilgili güncel bilgileri açıkladı.

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen açıklamada, merkez üssü Marakeş kentinin El-Huz bölgesi olan 7 şiddetindeki depremde yaşamını yitirenlerin sayısının 2 bin 122'ye, yaralananların ise 2 bin 421'ye yükseldiği kaydedildi.

Ülke basını, bahse konu depremin başkent Rabat başta olmak kaydıyla Fes, Agadir, Meknes ve Kazablanka şehirlerinde de hissedildiğini kaydetmişti. 

Fas İçişleri Bakanlığı, daha evvel gerçekleştirdiği açıklamada, vefat sayısının 2 bin 12'ye, yaralı sayısının 2 bin 59'a yükseldiğini bildirmişti.

Deprem nedir?

Deprem, yer kabuğunda beklenmedik bir anda açığa çıkan enerji neticesinde meydana gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsmasıdır. 'Sismik aktivite' ise depremin meydana geldiği alanda oluşturduğu tür, frekans ve büyüklüktür. Depremler sismograf ile ölçülebilir. Depremin büyüklüğü Richter ölçeği ile belirlenir. Bahse konu ölçeğe göre 3 ve altındaki şiddetteki depremler genel itibarıyla hissedilmezken, 7 ve üzeri büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir. Depremin oluştuğu noktanın derinliği de yıkım kuvveti üzerinde etkilidir ve yeryüzüne yakın noktada gerçekleşen depremler daha ağır hasar vermektedir.

Yorumlar (0)