Yıldız Savaşları gerçek oldu! Yapay zekalı ARTU işbaşında!

Sinema meraklılarının Yıldız Savaşları filminden de hatırlayacağı yapay zekalı robot ARTU, ABD Hava Kuvvetleri’nce gerçek hayatta kullanılmaya başladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.12.2020, 11:01 18.12.2020, 17:37
Yıldız Savaşları gerçek oldu! Yapay zekalı ARTU işbaşında!

Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, Kalifornia’da bulunan Beale Hava Üssü’nde konuşlanan 9’uncu Keşif Filosuna bağlı U-2 Dragonlady keşif uçağında, çağrı ismi ARTUµ" (R-2) olan bir yapay zeka algoritmasının yardımcı pilot olarak görev yaptığı kaydedildi.

Taktik navigasyon ve sensörlerden sorumlu oldu

Konuya ilişkin 3 senedir çalışmaların gerçekleştirildiğinin söylendiği duyuruda, uçuş esnasında yapay zekanın, uçuşun taktik navigasyonu ve sensörlerinden sorumlu olduğu ifade edildi.

Füze saldırısı simülasyonu yapıldı

Yapılan açıklamada, “Pilot ve yapay zeka, bir füze saldırı simüsasyonunda keşif görevini yaptılar. Burada yapay zekanın ana misyonu, pilotun etrafında bulunan düşman uçaklarını gözetleyip, düşmanın fırlatma platformlarını belirlemekti.” dedi.

Yapay zeka robotu ARTU (Yıldız Savaşları filminden)

“Yapay zeka ve pilot başarılı iş çıkardı”

İki pilotun da eş zamanlı ana radarı kullandığı ifade edilen açıklamada, “Kalkışın ardından, sensör kontrolü başarılı bir şekilde yapay zeka algoritmasına verildi, o da ardından yaklaşık yarım milyon PC tabanlı simülasyon eğitimlerinden öğrenmiş olduklarından hareketle sensörleri çalıştırmaya başladı. Yapay zeka ve pilot algoritması başarılı bir şekilde sensörün paylaşımını yapıp, görevin hedeflerini yerine getirmek amacıyla ortak bir şekilde çalışma yaptılar.” dedi.

ARTUµ (R-2) yapay zekası, savaş gücü ve teknolojik gelişmeleri senkronize etmek için çalışmalar gerçekleştiren U-2 Federal Laboratuvarı tarafından yapıldı.

Yorumlar (0)