Türkiye'nin yerli füze motorlarına 10 ülke talip oldu

Türkiye’nin seyir füzelerini hedeflenen noktalara taşıyacak olan yerli motorlar, dünya genelinde ilgi çekiyor. Bu kapsamda harekete geçen 10 ülke, yerli füze motorlarını satın alabilmek için kolları sıvadı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 30.10.2022, 12:47
Türkiye'nin yerli füze motorlarına 10 ülke talip oldu

Türkiye, savunma sanayi alanındaki teknolojik hamlelerine devam ediyor. Her geçen sene yeni bir projeye imza atan Türk mühendisler, başarılarıyla dünyanın da dikkatini çekti. Bu kapsamda üretilen yerli turbojet motorlar KTJ-1750 ve KTJ-3200, ilk defa SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nda sergilendi. 

10 senedir devam eden çalışmalar, meyvesini verdi

Yerli füze motorlarına ilişkin bilgi veren Kale Grubu Başkan Yardımcısı ve Teknik Grup Başkanı Osman Okyay, grup olarak turbojet motorları üretme ve geliştirme konusunda 10 senedir çalışma halinde olduklarını vurguladı. Bu süreç içerisinde öncelikle gerekli altyapıyı kurduklarını belirten Okyay, “Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’mızın vizyonu ve liderliğiyle hareket ederek önemli adımlar attık. Özellikle jet motorların savunma sanayi alanında en önemli bileşenlerden olduğunu vurgulamak lazım” şeklinde konuştu. 

“Geçtiğimiz ay 4 motorun teslimatı yapıldı”

Atmaca ve SOM füzelerinde kullanılacak olan KTJ -3200 motorunun seri üretim anlaşmasının geçen sene imzalandığını hatırlatan Okyay, “Tüm altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından teslimatlara başladık. Geçtiğimiz ay 4 motorun teslimatı yapıldı. KTJ-3200 dediğimiz 3200 newtonluk turbojet motorlar bunlar. Önümüzdeki sene teslimat adetleri çok daha yükselecek. Burada rakam vermek çok doğru değil ama önümüzde hareketli bir dönem olduğunu belirtmek istiyorum. Önümüzdeki rampayı aştıktan sonra ciddi adetlerde üretimler ve teslimatlar yapılacaktır” ifadelerini kullandı. 

“Artık Batılı ülkeler bizden motor talep ediyor”

Üretilen yerli füze motorlarına çeşitli ülkelerden talep olduğunu aktaran Okyay, “Motor üretimi konusunda şu an dünyada çok az üretici bulunuyor. Bizim gibi hiçbir kısıtlamaya maruz kalmadan üretim yapabilen çok az firma var. Bu üretime başladığımız dünya çapında duyulunca, kapımıza 10 ülke geldi. Bizlere çok ciddi teklifler sundular, talip oldular. Biz şu an o taleplerin bir kısmını bekletiyoruz, bazılarıyla ise sözleşme görüşmelerimiz sürüyor. Bunların arasında Batılı ülkelerin de olduğunu söyleyelim. Motor konusu aslında bizim Batı’ya bağımlı olduğumuz bir alandı. Artık Batılı ülkeler bizden motor talep ediyor. Hatta bizden, kendileri için özel motor geliştirmemizi istiyorlar. Bu çok önemli. Motor geliştirme kabiliyetimize olan güvenin bir göstergesidir bu. Tüm talepleri ve başvuruları değerlendirmeye çalışıyoruz. Şu an gerçekten çok yoğunuz ancak bizim için ihracat da çok önemli” dedi. 

Yorumlar (0)