Türk hududu, Hisar’a emanet 

Türk savunma sanayisinin son üretimi olan Hisar A+, göz doldurmaya devam ediyor! Bir başına zorlu görevlerin üstesinden gelmesi amacıyla hazırlanmış olan araç, “Motorlu otonom Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi” olarak biliniyor. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.05.2021, 17:49 09.05.2021, 08:57
Türk hududu, Hisar’a emanet 

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan edinilen bilgilere göre Hisar Projesi, tamamlanmış durumda. Bu proje kapsamında üretilen füze sistemi, dünya genelinde sayılı ülkenin sahip olduğu fakat karmaşıklık oranı oldukça yüksek olan teknolojiyi bünyesinde bulunduruyor. Hava savunma alanında en yeni ve en gelişmiş sistem olan Hisar, ilk milli ve yerli hava füze sistemi olarak karşımıza çıkıyor.



Hisar Projeleri

Hisar Projeleri kapsamında geliştirilmiş olan pek çok farklı araç bulunuyor. “Sistemin gözleri” olarak işlem gören elektro-optik algılayıcılar, haberleşme, kontrol, atış kontrol, sistem beyni (görevsayarı), sistem algoritmaları, veri bağı gibi pek farklı parça bulunuyor. Tüm bu parçalar, ASELSAN imzasını taşıyan yerli ve milli parçalar.



Araç içinde ve dışında bulunan füze ve ait sistemleri ise ROKETSAN imzasını taşıyor. Araçta kalan diğer yüksek etkinlikli parçalar ise TÜBİTAK SAGE fabrikasından çıkma.



Sabit ve hareketli birlikler için özel olarak üretildi

Hisar Projeleri kapsamında üretilen Hisar A+, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hizmet etmek amacıyla sabit ve hareketli birlikler için özel olarak üretildi. Hava savunma sisteminde önemli bir açığı dolduracak olan araç, modern tehditler ve yabancı ülkelerin gelişmiş teknolojilerine karşı ileri menzilde savaşmaya hazır durumda. Hisar A+, füze, SİHA, helikopter, savaş uçağı gibi pek çok farklı yüksek performanslı aracı etkisiz hale getirmek için çalışacak.



Teslimatı, 2020 sonunda başladı

Hisar Projeleri kapsamındaki ilk üretim olan Hisar A+’nın teslimatları, Aralık 2020 itibariyle başlamış durumda. Füze envanterleri ve füze fırlatma sistemi (FSS) ile birlikte satılan bu aracın atış kontrol ve komuta kontrol mekanizmaları, “ateş idare cihazı” ile yürütülüyor. Modernize çekiçli topları ve füze fırlatma sistemleri sayesinde atış kontrolü sağlanarak ve komuta edilerek katmanlı hava savunması gerçekleştiriliyor.



Birlik ihtiyacını karşılamada bir numara

Son harp başlıklı kabul atışlarını 3 Mayıs 2021 tarihinde yapan Hisar A+, bir başına zorlu arazilerde başarılı görevler elde etmek amacıyla üretildi. “Hisar A+ Kundağı Motorlu otonom Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi” için ciddi irtifa ve menzil artırımları yapıldı. Son yapılan testte, orta irtifadan gelen hedeflere direkt olarak isabet edildi ve hedef imha edildi.



Hisar Projesi bünyesinde üretilen Hisar A+’ya 2 araç daha katılacak. 3 adet olarak hizmet edecek araçlardan “Otonom Hisar A+”, hedefin teşhisi, tespiti, takibi ve füze atışı olarak tam otonom şekilde savunma gerçekleştirecek.



Zırhlı ve paletli platforma sahip

Hisar A+’nın taşıyıcı platformu zırhlı ve paletli bir sistemden oluşuyor. Bu sayede de araç, her türlü arazide sorunsuz şekilde hareket edebiliyor. İri kalıbına rağmen hızlı şekilde konuşlanıyor, mevzisini hızlı değiştiriyor ve reaksiyona kısa sürede geçiyor. Bu şekilde de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hava savunmasını en iyi şekilde sağlıyor.



Atışlı testleri devam eden Hisar A+, son olarak, hedefi teşhis etti, tespit etti, hızlı giden hedefi takip etti ve sonrasında füzesini otomatik olarak ateşledi. Otonom Hisar A+ ile sağlanan verilere göre bu araç, “dik atım” yeteneğine sahip olan “tam atım füze” aracı. Hedefi direkt olarak tespit eden ve hiçbir müdahale gerektirmeden kendi kendine vurabilen bu sistem, 4 adet dikey füze atışı kabiliyeti ve 3 boyutlu arama radarına sahip. 

Yorumlar (0)