Tam kapanma sonrası normalleşme sürecinin aşamaları belli oldu

Tam kapanmanın ardından vaka sayılarına göre kontrollü normalleşme sürecinin aşamaları yavaş yavaş belli oluyor.

GÜNDEM 07.05.2021, 17:58 09.05.2021, 08:57
Tam kapanma sonrası normalleşme sürecinin aşamaları belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, kabine toplantısından sonra açıkladığı 17 günlük tam kapanma süreci devam ediyor.

İlk aşama mekân kısıtlamalarının kaldırılması 

Vaka sayısının 5 binin altında düşürülmesi ve yaz sezonuna daha rahat girilmesi için alınan tedbir kararlarından biri olan ‘tam kapanma’, 17 Mayıs’ta sona eriyor. Tam kapanma tedbirlerinin sonuç vermesi durumunda Türkiye’yi, kontrollü normalleşme aşaması bekliyor.

İddialara göre 17 Mayıs’ta sona erecek tam kapanmadan sonraki normalleşme sürecinin ilk aşamasında, pandemiden en fazla etkilenen kafe, restoran ve benzeri mekânların açılması yer alıyor. Buna göre 17 Mayıs’ın ardından bu ve benzeri işletmelerin, hizmet vermeye devam edeceği belirtiliyor.

Saat 21.00'e kadar hizmet vermesi şartıyla açılacak olan bu işletmelerin arasında, dış mekanları bulunmayanlar için de bölge belediyeleri tarafından geçici imkanlar sağlanacak.

1 Haziran'ın ardından kontrollü sosyalleşme süreci

17 Mayıs'tan sonraki süreçte, yalnızca pazar günleri sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı belirtilirken, yaz sezonuna girildiği bu dönemde mekanların ve işletmelerin 22.45'e saatlerine kadar açık olması planlanıyor. Söz konusu bu kuralların, bütün yeme-içme ve eğlence mekanlarını kapsadığı öne sürüldü. Bütün işletmeler açık bölgelerde hizmet verecek biçimde faaliyetlerine devam edebilecek. Tatil kısıtlamalarının da sona ereceği bu süreçte, eğitim kurumları kapalı olacak ve dönem uzaktan eğitim ile sonlandırılacak.

1 Temmuz'un ardından kontrollü normalleşme

1 Temmuz'un ardından ise aşılama oranlarına bağlı olarak bütün kısıtlamalarda ve tedbirlerde önemli ölçüde azalmaya gidileceği, yeme-içme işletmelerinin, kapalı olan alanlarının da hizmete sunulabileceği belirtiliyor. Bu süreçten sonra neredeyse bütün yasakların kaldırılacağı ve eylül ayında ise eğitime başlanması planlandığı aktarıldı.

İddialara göre vaka sayılarının kötüye gitmesi durumunda tedbirler arttırılacak, vaka oranlarında düşüş yaşanmazsa ülke nüfusunun büyük bir bölümü aşılanana kadar yeni tedbirler alınmaya devam edileceği öne sürüldü.

Yorumlar (0)