Türk bilim insanından bir yenilik daha

Türkiye’de üretilmeyip, dünyada sadece birkaç ülkede üretilen teknolojik cihazları Türkiye'de yerli olarak üreten teknoloji cihaz üretim kaşifi Fırat Üniversitesi (FÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Fytronix'in CEO’su Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, son olarak savunma sanayi teknolojileri için yüksek enerji yayılma hızına sahip ‘reaktif nanoenerjik graphene’ üretti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.04.2024, 14:51 17.04.2024, 17:55 Melina Ay
Türk bilim insanından bir yenilik daha

Fırat Teknokent'te kurduğu ‘Fytronix Elektronik Teknolojileri’ şirketinde teknolojik ürünler geliştiren Yakuphanoğlu'nun çalışmaları dünya çapında ilgi odağı haline geldi. Ürettiği cihazlar ise, 10'dan fazla ülkeye ihraç edildi. Gelişen teknolojiyi yakından takip eden Yakuphanoğlu, AR-GE çalışmalarını başarıyla sürdürüyor. Nanoteknolojik ürün ihracatı yapan Prof. Dr. Yakuphanoğlu, yerli kimyasal malzemelerin üretilmesi gerektiğini belirtirken, savunma sanayinde farklı teknolojiler kullanarak, nano-enerji malzemeler üreten cihazlar geliştirdi. Yakuphanoğlu, bilim dünyasının ‘yüzyılın teknolojik malzemesi’ olarak tanımladığı ve fiyatına paha biçilemeyen ‘nano-enerjik grafene’i ilk kez yerli ürün olarak üretti.

Kendi kendine yayılan ekzotermik reaksiyonlar üretebilecek

akuphanoğlu, nano-enerjetik malzemeleri geleneksel mikron boyutlu malzemelerle ulaşılamayan üstün enerji yoğunluğuna ve reaksiyon hızlarına sahip olarak tanımladı. Yakuphanoğlu, nano-kompozit malzemeleri, nano-termit olarak geliştirdiği sistemle birlikte, ürünün ateşlendiğinde 3 bin K'yı aşan adyabatik alev sıcaklıklarıyla kendi kendine yayılan ekzotermik reaksiyonlar üretebileceğini ifade etti.

Savunma sanayiinde dışa bağımlılıktan kurtulunmalı

Yüksek savunma sanayi teknolojileri için yüksek alev yayılma hızına sahip, 'Reaktif Nanoenerjik Graphene (RNG)' adını verdiği kimyasal malzeme üreten Yakuphanoğlu, savunma sanayiinde dışa bağımlılıktan kurtulmanın önemini vurguladı. Yakuphanoğlu, yerli kimyasal malzemelerin üretilmesinin önemine işaret ederek, savunma sanayinde güçlü olmanın en önemli şartının farklı teknolojiler kullanılarak nano-enerji malzemeleri üretmek olduğunu belirtti.

“Milli imkanlarımızla bunları üretmek zorundayız”

Geliştirdiği cihaz ve sistemi detaylandıran Yakuphanoğlu, “Eğer bir ülke kendi savunma sanayisini geliştirmek istiyorsa öncelikle kendi ürününü yerli imkanlarla kendi ülkesinde üretmesi lazım. Herhangi bir savaş döneminde, anlaşmazlık durumunda bu malzemeler yurtdışından sağlanamaz. Dolayısıyla savunma sanayinde şuanda yaygın olarak bizim artık enerjik malzemeler kullanmamız lazım. Enerjik malzeme, kendi içerisindeki kimyasal enerjiyi depolayıp daha sonra dışarıdan bir etki ile patlayan malzemedir. Bu enerjik malzeme itici gazlardan da oluşabilir. Biz, savunma sanayinde yeni nano-teknolojik ürünler üretmek istiyorsak, kendi yerli ve milli imkanlarımızla bunları üretmek zorundayız” dedi.

“TNT’ye alternatif olarak yeni bir kimyasal malzeme üretebiliriz”

Son olarak geliştirdiği ürün ile birlikte yüksek savunma sanayinde dışa bağımlılıktan kurtulmanın olanağına değinen Yakuphanoğlu, şöyle konuştu:

''Şu anda kendi laboratuvarımızda özellikle farklı nano-enerjik olarak tanımladığımız malzemeleri üretmekteyiz. Bu malzemelerden bazıları, doğada bulunmakta. Metal olarak alüminyum magnezyum, bir de patlayıcı malzeme yani enerjik malzemesiz yapmak istediğinizde yakıta ilave olarak bir oksit katkılamanız gerekmektedir. Bunlar da bakır oksit tarzı, demir oksit ve diğer türevleri olabilir. Dolayısıyla böyle bir teknolojik malzemeyi üretmek istediğimizde bunun flashlama, ateşleme ve yanma süresini kolaylıkla nano-malzemenin özelliklerine bağlı olarak kontrol edebiliriz.

Kendi laboratuvarımızda farklı kimyasal malzemeler kullanarak özellikle 2,4,6-trinitrotoluen (TNT) gibi patlayıcı malzemelere alternatif olarak yeni kimyasal enerjik malzemeler üretmekteyiz. Bu enerjik malzemelerin özelliklerini ise farklı nano-malzemelere bağlı olarak teknolojik özelliklerini değiştirmekteyiz. Eğer böyle bir malzeme üretmek istiyorsanız, öncelikle ülkemizde nano-teknolojiyi kullanarak yerli ve milli patlayıcı ürünleri, enerjik ürünleri kolaylıkla ülkemizde üretip, ülke hizmetine sunulabilir. Dolayısıyla bir TNT’ye alternatif olarak yeni bir kimyasal malzeme üretebiliriz.”

Yorumlar (0)