"Osmanlı tarihini değiştirecek belgeler bulundu"

Osmanlı tarihini değiştirecek özellikteki belgelerin bulunduğunu açıklayan Erhan Afyoncu, “Bulunan defterler, araştırmacıları oldukça heyecanlandıracak.” dedi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.11.2019, 21:45
"Osmanlı tarihini değiştirecek belgeler bulundu"

Akademisyen, tarihçi ve yazar Erhan Afyoncu, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivi’nde Osmanlı tarihini değiştirecek çok önemli belgeler bulunduğunu söyledi.

"En önemli kayıtları içeren 123 tahrir defteri bulundu"

Dönemin Bakanlar Kurulu kararlarının bulunduğu "5 tam ve 37 parça mühimme defteri" bulunduğunu kaydeden Erhan Afyoncu, "Tam defterler, I. Ahmet, II. Osman ve III. Mustafa dönemine ait. Yine Osmanlı arşivinin en önemli birkaç tasnifinden biri olan ve Osmanlı’nın idare ettiği ülkeler için en önemli kayıtları ihtiva eden 123 tahrir defteri bulundu." dedi.

Fazla belgenin bulunmadığı II. Murat dönemine ait 9 defter!

Bu defterlerinin 9 tanesinin, hakkında çok belgenin bulunmadığı II. Murat dönemine ait olduğunu belirten Erhan Afyoncu, "Yine Fatih dönemine ait onlarca tahrir defteri de araştırmacıları oldukça heyecanlandıracak." ifadelerini kullandı.

Afyoncu, "Bu defterlerden Osmanlı seferleri, görevlileri, yönetim sistemi ve imparatorluğun birçok değişik yerindeki köy ve şehirler hakkında birçok yeni bilgiye ulaşabileceğiz.” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)