Ruhani: Zamdan kazanılacak gelir fakirlere verilecek!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, benzin fiyatlarındaki artıştan kazanılacak gelirin yarından itibaren "dar gelirli vatandaşların hesabına" yatırılacağını söyledi.

DÜNYA 17.11.2019, 22:05
Ruhani: Zamdan kazanılacak gelir fakirlere verilecek!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, petrol satışının kısıtlamalarla karşı karşıya kaldığını ve dar gelirli vatandaşlara yardım etmek amacıyla benzin fiyatını artırdıklarını söyledi.

Asıl hedeflerinin ihtiyaç sahibi vatandaşlara yardım olduğunu belirten Ruhani, petrol satışının eskisi gibi olmadığını ve vergileri de ekonomik sorunlar sebebiyle artıramadıklarını kaydetti.

"Petrol parası ihtiyacı karşılamıyor"

Ruhani, "Petrol satışımız kısıtlamalarla karşı karşıya, bu sorunlar olmasa da petrol parası ihtiyacı karşılamıyor. 2011 yılında 110 milyar dolar petrol gelirimiz vardı fakat şartlar bugün farklı." dedi.

"Benzinin ucuz olması kaçakçıları sevindiriyor"

Benzinin ucuz olmasının komşu ülkelere kaçak satılmasına neden olduğunu belirten Ruhani, "Benzinin ucuz olmasından asıl kazançlı çıkanlar kaçakçılar oluyor. Benzinin gerçek fiyatı 6 bin tümendir fakat biz bin 500 tümene satıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Kendi kendimize yetecek seviyeye geldik"

İran'da 2013'te günlük benzin üretimini 56 milyon litreden 107 milyon litreye çıkardıklarını anımsatan Ruhani, "Önceleri benzin ithalatına milyarlarca dolar harcanıyordu şimdi ise kendi kendimize yetecek seviyeye geldik. Benzin tüketimi bu yıl günlük 97 milyon litreye çıktı ve eğer böyle devam etseydi 2021 yılında yeniden benzin ithal etmek zorunda kalacaktık." şeklinde konuştu.

"Halkın itirazı bir haktır fakat..."

Gösteriler hakkında da konuşan Ruhani, "Halkın itirazı bir haktır fakat itiraz ile anarşi farklı şeylerdir. Toplumun güvenliğinin bozulmasına izin vermemeliyiz." değerlendirmesini yaptı. 

İran halkını kim provoke ediyor?

İran’da benzine yapılan zamdan sonra vatandaşlar sokağa döküldü. Uluslararası medya kuruluşları “İslam rejimine karşı kadın devrimi” algısı yaratıyor. İran yurt dışına internet bağlantısını büyük ölçüde kesti. Dünyada peş peşe gelen protesto gösterileri ne tür bir provokasyonun ürünü olabilir?

Cevabı özel yazımızda... İran halkını kim provoke ediyor?

Yorumlar (0)