Milli savunmada yeni adım: “Denizlerin Kalaşnikofu” Kaan vitrinde

"Denizlerin Kalaşnikofu" şeklinde isimlendirilen ve 40 milimetre deniz topu bulunan Kaan, SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı'nda vitrine çıktı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.11.2022, 09:33 01.11.2022, 16:23
Milli savunmada yeni adım: “Denizlerin Kalaşnikofu” Kaan vitrinde

Türkiye, birden fazla sektörde olduğu gibi savunma sanayisinde de milli ve yerli ürünler imal etmeyi sürdürüyor. Bir süredir çalışmalarına devam eden ERMAKSAN, 40 milimetre deniz topu bulunan Kaan'ı SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı'nda görücüye çıkardı. Öte yandan fuarda, ERMEKSAN ve ASELSAN arasında 40 milimetre Türk Tipi Deniz Topu Mutabakat Muhtırasına imza atıldı.

“Deniz topları için ara vermeden çalışılıyor”

40 milimetre ve üstünde deniz topları ile havanlar üzerinde çalıştıklarını aktaran ERMAKSAN Savunma Sanayi Direktörü Ümit Kıyak, işlemlere ara vermediklerini dile getirdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin konseptlerinin ve ihtiyaçlarının ne şekilde olduğunu incelediklerini söyleyen Kıyak, altyapılarına uygun nesneleri seçerek, yeni konseptler oluşturma, farklı yetenekler kazandırma, yeniden tasarlama ve tersine mühendislik yoluyla çözümler ürettiklerini ifade etti.

“Milli gemilere milli top”

40 milimetre deniz topu ile benzer çalışmaların mevcutta bulunduğuna dikkat çeken Kıyak, "Evet benzer ürünler var. Ancak Kaan çok daha farklı, tamamıyla Türkiye'ye ait olacak çeşitlerini, silahlı kuvvetlerimizin talebine yönelik modeller şeklinde geliştiriyoruz. Bu durumlar ile ilgili yeni planlarımız bulunuyor, vizyonumuzda bunlar var. Bu sistem, bütün dünya deniz kuvvetleri tarafından ihtiyaç duyulan ve basit bir şekilde tedarik edilemeyen, temin süresinin fazlasıyla uzun sürdüğü ve üretici şirketlerin her ülkeye vermediği bir çalışma. Deniz kuvvetlerince en fazla kullanılan bir silah sistemi, hatta bizler buna ‘denizlerin kalaşnikofu’ diyebiliriz, stabil ve çok güvenilir bir sistem. Öte yandan cephaneliği bulunan top şeklinde de geçiyor. Bu sisteme çok fazla oranda mühimmat depolaması yapabiliyorsunuz ve yüksek hızlarda bu cephaneyi atabiliyorsunuz." dedi.

Ağır silah üretme vizyonu kapsamında deniz platformları adına da çözümler ürettiklerine değinen Kıyak, bu durumu "milli gemilere milli top" çalışmasıyla somutlaştırdıklarına dikkat çekti.

10 sene süresince her an üretme garantisi

40 milimetre topu üretebilmek adına Milli Savunma Bakanlığına başvuruda bulunduklarına burgu yapan Kıyak, altyapılarının uygun görülmesi üzerine stratejik iş birliği protokolü sağladıklarını aktardı.

Stratejik iş birliği protokolü çerçevesinde topu geliştirmeye devam ettiklerini ifade eden Kıyak, “Herhangi bir istek bulunmuyor ancak devletimizin desteği arkamızda. Tamamıyla kendimize ait öz kaynaklarla geliştirmeyi sağlıyoruz. Milli Savunma Bakanlığımız teknik personel desteği, tesislere giriş-çıkış, gemi, atış alanı ve mühimmat desteğini bu protokol noktasında sağlıyor. Bizler de 10 sene süresince topu talep ettikleri an hızlı bir şekilde üretip tedarik edeceğimize yönelik sözümüzü verdik. Topun mekanik bölümünü tamamıyla biz geliştiriyoruz. Lokal kontrol, komuta-kontrol ve elektronik bölümlerini ise ASELSAN ile gerçekleştirdiği iş birliği çerçevesinde beraber geliştiriyoruz. Normal koşullarda Deniz Kuvvetleri'nin kullanmış olduğu toplarda analog sistemler bulunuyor, biz bu sistemle tamamıyla dijitale dönüş yapıyoruz. Öte yandan geminin savaş idare sistemiyle de tamamıyla uyumlu şekilde hareket edecek. Mekanik bölümler neredeyse bitti, birkaç ay içerisinde atış testlerimizi gerçekleştireceğiz. Hem robotik doldurma hem de silah sisteminin fabrika testlerini gerçekleştiriyoruz. Bunun yanı sıra atışlı testlerin yapılmasına da kısa bir süre kaldı. En son olarak ASELSAN'ın oluşturduğu elektronik sistemlere bu çalışmayı entegre edeceğiz. Atış testlerinin sonrasında gemi testlerini sağlayarak Deniz Kuvvetlerimiz tarafından kabul edilebilmesi için muayeneye sunacağız. Bu kısımdan da başarılı bir şekilde geçmiş olursak Türk Silahlı Kuvvetlerince kalifiye edilmiş bir deniz topu sisteme geçecek" şeklinde konuştu.

“Yeni özelliklerle beraber katma değeri artacak”

40 milimetre deniz topunun hangi alanlarda kullanılacağına dair bilgilendirme sağlayan Ümit Kıyak, söz konusu silah sisteminin büyük gemilerde ve korvetlerde yardımcı silah, hücumbotlarda ise ana silah olarak yer aldığını ifade etti.

Silahlara yeni özellik eklenebileceğini aktaran Kıyak, "Bu sisteme ASELSAN'ın 35 milimetre toplara eklediği gibi parçacıklı mühimmat fırlatma özelliği ekleyebilirsek değeri çok fazla şekilde artacaktır. O zaman hava hedeflerine ve küçük füzelere karşı da çok etkin bir yakın hava silah sistemi olarak faaliyet sağlayacaktır. Bu şekilde hem yurt dışına sayış rahatlayacak hem de katma değeri artacaktır." dedi.

Yorumlar (0)