Metaverse’ün en büyük problemlerinden biri çözülüyor!

Meta, Metaverse evreninde yaşanan taciz vakalarını engellemek için geliştirdiği 'Kişisel Sınır' özelliğini tanıttı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.02.2022, 13:51 05.02.2022, 13:55
Metaverse’ün en büyük problemlerinden biri çözülüyor!

Facebook ve Instagram’ı bünyesinde bulunduran Meta, Aralık ayında kendi Metaverse evreni Horizon Worlds’u kullanıma sundu. Kanada ve Amerika’da ikâmet eden 18 yaş ve üzeri kullanıcıların katılabildiği sosyal VR alanı pek çok açıdan ilgi çekse de, hiç hoş olmayan olaylara da tanıklık etti.

Metaverse’de ‘kişisel sınır’ dönemi

Kullanıcılar, Meta’nın Horizon Venues ve Horizon Worlds alanlarında kendilerine özel avatarlar aracılığıyla var olabiliyorlar. Geçtiğimiz günlerde bir kadın, Metaverse’te gezerken cinsel tacize uğradığını öne sürmüştü. Bunun gibi vakaların artması sonrasında Meta, tacizle mücadele için yeni bir karar aldı.

Önceki adı Oculus olan Meta Quest, Horizon Venues ve Horizon Worlds için geliştirdiği Kişisel Sınır özelliğinin tanıtımını yaptı. Kişisel Sınır, adından da anlaşılacağı üzere sosyal VR alanında istenmeyen temaslardan avatarların kaçınmalarını ve bu şekilde kendilerini korumalarını sağlayacak.

Aradaki mesafe limiti 1,2 metre olacak

4 Şubat’tan itibaren başlamak üzere kullanıma sunulan bu özellik ile birlikte Metaverse evreninde Meta’nın, avatarlar arası 4 fit (1,2 metre) mesafe bulunacak. Her kullanıcıda varsayılan olarak aktif hale geleceği belirtilen mesafe sınırı, başkalarının tacizde bulunması da önlenecek. Herhangi birisi, başka birinin kişisel alanına girmeye kalktığında otomatik olarak sistem, onun hareket etmesini engelleyecek.

Mesafe sınırı değiştirilemeyecek

Meta Quest, Kişisel Sınır özelliği çerçevesinde tespit edilen 1,2 metre mesafe limitinin değiştirilemeyeceğini belirtti. Fakat ileride ‘mesafe sınırını ayarlama’ başta olmak üzere kullanıcılara bu sınırlar konusunda daha çok kontrol hakkı tanımayı değerlendireceklerini aktardı.

Yeni özelliğin önemine temas eden şirket, varsayılan olarak “Kişisel Sınır’ı kullanıma sunuyoruz. Çünkü davranış normlarının belirlenmesine bu özelliğin yardımcı olacağına inanıyoruz.” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)