Gizemli 'devasa yaratık' şekillerini kim çizdi?

Araştırmacılar, Peru’nun başkenti Lima'nın 400 km güneyindeki Nazca Platosu'nda İlk kez yapay zeka kullanılarak oluşturulmuş "gizemli yaratık" resimler keşfetti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 18.11.2019, 01:28
Gizemli 'devasa yaratık' şekillerini kim çizdi?

Japonya’nın Yamagata Üniversitesi’nden araştırmacılar, Peru'nun And Dağları'yla Pasifik Okyanusu arasındaki "çöl yaylalarında" yeni geoglifler buldu.

Boyutları 5 ile 100 metre arasında değişen 143 geoglifte, hayvan ve diğer canlıların yanısıra kare kafalı "gizemli yaratıklar" yer alıyor.

Saha çalışmalarının ve "üç boyutlu verilerin analizi" sonucunda bulunan geogliflerden biri ilk kez "yapay zeka kullanılarak" keşfedildi.

Bazı çizimlerde insanı andıran fakat kare kafalı olan "yaratıklar ve çift başlı yılanlar" görülüyor. 

Çizimler hangi döneme ait?

Geogliflerin M.Ö. 100 – M.Ö 300 arası döneme ait olduğu düşünülüyor.

Nazca Platosu’ndaki gizemli çizimleri ilk olarak 16. yüzyılın ortalarında kıtayı "fetheden" İspanyollar bulmuştu.

Bilim insanları arasında fikir birliği yok!

Bu şekilleri kimin, nasıl ve hangi amaçlarla çizdiği yıllardır büyük merak konusu!

Arkeologlar ve tarihçiler arasında, yüzlerce metrelik devasa geometrik şekillerin nasıl çizildiği konusunda fikir birliği yok!

Erich von Däniken: Uzaylı ürünü!

Alman yazar Erich von Däniken, 1968 tarihli "Tanrıların Arabaları" isimli araştırma kitabında bu şekillerin uzaylı zekâsının ürünü olduğunu iddia etmişti.

Maria Reiche: Tarım için kullanılıyordu!

Alman matematikçi Maria Reiche ise, şekillerin Güneş, Ay ve bazı yıldızların pozisyonunu yansıttığını öne sürmüştü. Ona göre bu şekiller, insanlara "ne zaman ekinlerini ekmeleri, ne zaman tarlalarını sulamaları ve ne zaman ekini toplamaları gerektiğini" hatırlatıyordu.

Yorumlar (0)