Fidye yazılımlarına karşı ne yapılmalı? SİBERAY, tek tek sıraladı

Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (SİBERAY), sosyal medya kullanıcılarını "fidyeci zararlı yazılım" olarak tabir edilen saldırılara karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.05.2021, 15:31 11.05.2021, 11:36
Fidye yazılımlarına karşı ne yapılmalı? SİBERAY, tek tek sıraladı

Koronavirüs salgını kapsamında dünya genelinde alınan sokak kısıtlamaları kararları sebebiyle internet kullanımının çoğalması özellikle sosyal medya kullanıcılarını hedef edinen kötü maksatlı yazılımlarında artmasına yol açtı.

Kurumları da hedef alıyorlar

‘Fidye yazılımı’ diye tabir edilen kötü maksatlı yazılımlar hastaneler, okullar gibi kurumları hedef alıyor ve ayrıca özel sektörü de olumsuz etkiliyor. 

Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (SİBERAY), tarafından yapılan açıklamada siber saldırılar sebebiyle küresel ekonominin uğradığı zarara dikkat çekilerek 2018 yılında bu zararın toplam miktarının dünyanın 13. büyük ekonomisini oluşturduğu belirtildi.

Ayrıca adına "Ransomware"da denilen fidye yazılımından kaynaklı küresel ekonomik zararın 2019’da 11 milyar dolar olurken bu rakamın 2020 yılında 20 milyara dolar olarak kayıtlara geçtiği, 2021'de ise son rakamında üzerinde bir zarar beklenildiği kaydedildi.

“Verilerinizi yedekleyin”

Açıklamada, internet kullanımı konusunda muhakkak güvenliğin en ön planda olması gerektiği belirtilirken kişisel verilerin yedeklenmesine de dikkat çekilerek şöyle denildi, "Bu tür kötü maksatlı yazılımlar bilgisayarınıza genellikle e-posta yoluyla bulaşır. Bunun içinde güvenliğinizi sağlamak amacıyla bazı filtreler koymak zorundasınız. Üzerinde çalıştığınız verileri de yedeklemelisiniz. Mesela USB ve harici hard diskinize aldığınız yedeklemeler kontrol edilmeli ve sıklıkla güncelleştirmeye tabi tutulmalı. Sızma testleri yapılarak güvenlik duvarı sağlanmalı. Tüm açıklar bunlar yapılmadığında oluşuyor.”

"Şüpheli bağlantılara tıklamayın!”

İnsanların veri güvenliği ve siber güvenlik noktasında eğitimlere tabi tutulmasının günümüz koşullarında elzem bir hal aldığına vurgu yapılan açıklamada, “Şüphe duyulan bir SMS, e-posta, veya bunlara bağlı bir bağlantı linkine tıklanmamalı. Telefon, tablet ve bilgisayara gibi cihazlara koruyuculuk sağlayan antivirüs programları yüklenmeli ve şifreler sahibi dışında bir başkası tarafından bilinmemeli. Uçtan uca şifreleme dediğimiz yöntem kullanılmalı. Herhangi bir aksi durumda ise mutlaka uzmanlara danışılmalı ve cihazlar kontrol ettirilmelidir. Hem kullanılan cihazlarda hem de sosyal medya hesaplarında iki faktörlü kimlik doğrulama seçeneklerine geçilerek hesaplar ve cihazlar daha güvenli bir duruma alınmalı” denildi.

Birçok ülke etki altında

FBI tarafından daha önce ABD'ye ilişkin yapılan açıklamada2020 yılında ülkede bin 400 şirket, sağlık kuruluşu yerel yönetim ve eğitim kurumunun kötü amaçlı yazılımlarca siber saldırıya uğradığını söylerken İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi ise 2020'deki yazılım saldırılarının daha önceki yıla oranla üç katına çıktığını bildirdi.

RTF araştırmacılarının açıkladığı verilere göre 2020 yılında aralarında Brezilya, İngiltere, Almanya, Hindistan, Güney Afrika, Avustralya ve Suudi Arabistan’ın da bulunduğu çok sayıda ülkeye yüzlerce kez büyük saldırılar yapıldığı görülüyor.

Yorumlar (0)