Facebook, WhatsApp ve Instagram 6 saat sonra "aramıza döndü"

Sosyal medya platformları Facebook, WhatsApp ve Instagram'a dünya genelinde erişim sorunu yaşandığı bildirildi. Facebook, 6 saattir süren sorunun giderildiği açıkladı. Uygulamaların tamamen eski haline dönmesinin biraz zaman alacağını belirten çalışanlar, kullanıcıların bilgilerinin güvende olduğunu ifade etti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 04.10.2021, 18:45 05.10.2021, 10:16
Facebook, WhatsApp ve Instagram 6 saat sonra "aramıza döndü"

Sosyal medya platformları Instagram, Whatsapp ve Facebook'a dünya genelinde erişim problemi yaşandığı öğrenildi. İnternet sitelerindeki çökme problemlerini bildiren 'Down Detector'a göre Türkiye saati ile 18.40'ta başlayan erişim problemi önce Instagram, sonra WhatsApp ve ardından Facebook'ta meydana geldi.

Facebook'tan açıklama

Bahse konu soruna dair her üç sosyal medya platformunu da çatısında barındıran Facebook'un İletişim Direktörü Andy Stone, resmi Twitter hesabı üzerinden gerçekleştirdiği açıklamada, "Uygulamalarımız ve ürünlerimize erişimde bir problem olduğunun farkındayız. Mümkün olan en kısa süre içinde her şeyin normale dönmesi için çalışıyoruz, verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı kullanıcılarımızdan özür dileriz." sözlerini sarf etti. Stone, söz konusu uygulamalara hangi ülkelerde erişim problemleri yaşandığına dair herhangi bir detay paylaşılmazken bunun küresel çapta ve geniş boyutlu bir problem olduğu ifade edildi.



Kesinti 6 saat sonra giderildi

23.30 sularında Facebook çatısı altında çalışan kişilerden gelen bilgiye göre personeller, sosyal medyanın merkezi olan Facebook binasına giriş yapamıyordu. Sorunu çözmek için binaya girmek isteyen yazılımcıların ve mühendislerin çipli giriş kartlarının çalışmadığı bildirilmişti. Uluslararası bir gazetenin muhabirlerinden olan Sheera Frenkel’in aktardığı bilgi hakkında Facebook tarafından resmi bir açıklama yapılmazken çalışanların içeriye kaçta girebildiği ise bilinmiyor. 

Hem çöküşü hem de hisse kaybı ile dünya genelinde büyük krizlere sebep olan Facebook ve alt uygulamalarının düzeltilmesi için uzmanların uzun süre çalıştığı ve 6 saatlik kesintinin giderildiği kaydedildi. Çalışanlar, uygulamalar üzerinde iletişim kurulabildiğini fakat yine de her şeyin eski haline dönmesi için zaman gerektiğini ifade etti. 



Facebook gibi hisseleri de bir gecede "çöktü"

Facebook ve çatısı altında topladığı uygulamaların aniden çökmesi gibi uygulamanın New York borsasındaki hisseleri de bir anda “çöktü”. Uygulamalara erişim sorunu devam ederken sürekli değer kaybeden hisselerin ilk 3 saat içerisinde yüzde 5 oranında düştüğü öğrenildi. Bu da Mark Zuckerberg başta olmak üzere milyonlarca kişinin gelir kaybı yaşaması anlamına geliyor. 



"Kullanıcı bilgileri güvende"

Uygulamaların çökmesiyle birlikte Facebook’un daha önce de problem yaşadığı “kişisel verilerin gizliliği” konusunda Twitter’da yeni iddialar ortaya atılmaya başlandı. Pek çok kişi, milyonlarca insanın Facebook, WhatsApp ve Instagram profillerinin ve bilgilerinin satıldığını aktardı. Bunun üzerine Facebook altyapı direktörü Santosh Janardhan, “Platformumuzda bugün yaşanan kesintiden dolayı dünya genelinde bize güvenen kişi ve şirketlerden özür dileriz.” ifadelerini kullanırken kimsenin bilgilerinin satılmadığını ve herkesin güvende olduğunu açıkladı.  



Kesintinin sebebi belli oldu 

Altyapı direktörü Santosh Janardhan, uygulamaların kullanılabilir duruma gelmesinin ardından şirketin resmi sitesi üzerinden açıklamada bulunarak kesintinin “hatalı bir konfigürasyondan kaynaklandığını” aktardı. 

Yorumlar (0)