BM'den uyarı! 179 milyar ton buz eridi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyanın en büyük ikinci buz örtüsü Grönland'de temmuz ayında 179 milyar ton buz eridiğini kaydetti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 27.08.2019, 08:34 27.08.2019, 08:39
BM'den uyarı! 179 milyar ton buz eridi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Fransa'nın Biarritz kentinde katıldığı G7 Zirvesi'nde basın mensuplarına açıklamada bulundu. Guterres, iklim değişikliğinin yol açtığı tehlikelere dikkat çekti. 

Dünya Meteoroloji Örgütüne (DMÖ) göre atmosferdeki karbondioksit miktarının insanlık tarihinin en üst seviyelerine ulaştığını bildiren Guterres, "Dünyanın en büyük ikinci buz örtüsü Grönland'de temmuzda 179 milyar ton buz eridi." dedi. 

"Yangınlar karbondioksit salınımına neden oluyor"

Guterres, Sibirya, Alaska, Kanada ve Arktik Dairesi'nde çıkan yangınlar nedeniyle haziran ayında atmosfere 50 megaton, temmuz ayında ise 79 megaton karbondioksit salınımı olduğunu belirterek, şimdi de Amazon Ormanları'nın haftalardır yandığını ifade etti. 

Küresel sıcaklık artışının, bu yüzyılın sonuna kadar 2 derecenin altında tutulması ve 2050 yılına kadar sera gazı salınımının sıfırlanması gerektiğini kaydeden Guterres, dünya liderlerine iklim değişikliği konusunda harekete geçmeleri için çağrıda bulundu. 

Küresel ortalamadan yüzde 50 fazla ısınıyor

Geçtiğimiz yıllarda Penn State Üniversitesi çalışanlarından A'ndrea Elyse Messer'in yayımladığı makalede, Grönland'deki buzulların erime hızının oldukça fazla olduğu kaydedilmişti. Bölge, küresel ortalamadan yüzde 50 daha fazla ısınıyor.

Uzmanlar, Grönland'deki erimenin ardından bölgedeki madencilik faaliyetlerinin daha kolay bir şekilde yapılabileceği ihtimali üzerinde duruyor.  

ABD basınında yer alan haberlerde, Danimarka'ya bağlı olan adanın petrol, çinko, kurşun, demir cevheri, hatta altın ve elmas gibi madenlere bol miktarda sahip olabileceği ifade ediliyor.

Grönland, 2 milyon 166 bin kilometre karelik yüzölçümüyle dünyanın en büyük adası olarak biliniyor. Adada 56 bin kişi yaşıyor.

Yorumlar (0)