Bilim insanları ahşabı, camdan daha dayanıklı şeffaf malzemeye dönüştürdü

ABD’li bilim insanları tarafından ahşap levhalar yeni bir teknikle cam gibi şeffaf, fakat camdan daha güçlü ve iyi yalıtım özelliklerini içerisinde barındıran bir malzemeye dönüştürüldü.

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.02.2021, 13:00 09.02.2021, 12:13
Bilim insanları ahşabı, camdan daha dayanıklı şeffaf malzemeye dönüştürdü

Amerika Birleşik Devletleri’nde Maryland Üniversitesi’nden bir grup bilim insanınca ahşap levhalar daha iyi yalıtım ve şeffaflık sağlayan malzemeye dönüştürülebildi.

Ahşabın lignin ve selüloz isimli 2 temel bileşenden oluştuğu ve ligninin, ahşaba kahverengi rengini kazandıran ve ahşabın ışıktan geçmesine engel olan kromofor moleküllerini taşıdığını ifade eden bilim insanlarınca, çalışmanın ilk etabında ahşap beyaz renkli bir ürüne çevrildi.

Ahşap önce beyaz renk oldu

Çalışma dahilinde, 1 milimetre kalınlık ve 1 metre uzunluğa sahip ahşap bir materyal, hidrojen peroksit çözeltisine batırıldı. Sıradan bir boya fırçasının yardımıyla daha sonra fırçalama yapan bilim insanlarınca, güneşte veyahut UV lambasının altında 1 saat süresince bekletilen ahşap levhaların beyaz renk aldığı tespit edildi.

Ardından şeffaf bir forma büründürüldü

Bir sonraki adımda araştırmacılarca, ağaran ahşaba daha çok tekne yapımında kullanılan şeffaf ve sert bir yapıştırıcı kimyasal epoksi aşılaması yapıldı ve bunun sonunda ışığı yüzde 90 oranında geçiren ahşap kadar sağlam ve şeffaf bir ürün elde edildi.

Bilim insanlarınca elde edilmiş olan bu malzemenin gelecek dönemlerde pencerelerde camın yerini alabileceği ve camdan daha da iyi yalıtım özellikleri barındırdığından enerji tasarrufu sağlamak üzerine binalarda da kullanılabileceği ifade edildi.

Öncesinde yapılan ahşaptan lignin bileşeninin çıkarılması girişiminin çok pahalı ve zaman almasının yanında yeni teknik ile ahşabı şeffaf bir forma bürümek artık çok daha kolay ve ucuz hale geldi.

Yorumlar (0)