Türkiye’de sadece 12 kişi yapıyor! Ağaçlara tırmanıp 15 bin TL kazanıyorlar

Türkiye’de yalnızca 12 kişinin meslek olarak yaptığı sincap adam olarak da bilinen bu mesleğin sahipleri zor bir görev yapıyorlar.

YAŞAM 08.02.2021, 13:30 09.02.2021, 09:27
Türkiye’de sadece 12 kişi yapıyor! Ağaçlara tırmanıp 15 bin TL kazanıyorlar

Özel ekipmanlarla 30-40 metre uzunluğundaki ağaçlara tırmanarak genç fidanların ışık alması amacıyla budama gerçekleştiren ekip günde 10 ve 15 arasındaki ağacı buduyor.

“Tıpkı bir sincap gibi ekipmanlarımız ile tepelere tırmanıyoruz”

Cengiz Cantırık, yükseklerde çalışmanın zor ve keyifli yanlarını anlatarak ormanların gençlik olarak isimlendirilen daha da kaliteli fidanların yetişmesi amacıyla yetişkin çam ağaçlarının budanması işini yaptığını söyleyip, “Buraya geldik. Bu büyük ağaçların altındaki gençliği kurtarmak amacıyla dallarını topluyoruz. Öncelikle iş güvenliğimizi sağlayıp ekipmanlarımızla beraber tıpkı bir sincap gibi tepelere çıkıyoruz. Aşağıdan başlayıp yukarıya doğru budakları budaya budaya ilerliyoruz. Yukarıdan aşağıya indiğimizde hasar çok fazla olur. Genç fidanlara zarar vermemek için hayli dikkat ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“Günlük gelirimiz 500 TL’den aşağıya inmez”

Aylık olarak ortalama 15 bin TL para kazandıklarını ifade eden Cantırık, “Yeni nesillerin ilgisi yok ama tavsiye ederim bu mesleği. Bizler sabit değiliz. Bugün varız belki yarın yokuz. Bu işler sürecek. Fakat parası güzel. Yapmak isteyen kişilere tavsiye ederiz. Günlük olarak gelirimiz 500 TL’den aşağı olmaz.” şeklinde konuştu.

Balıkesir Edremit’te Gürgendağ işletme sınırları içerisinde 7 buçuk hektar genişliğindeki alanda Kazdağları’nın doğal Karaçam gençleştirme çalışmaları dahilinde yürütülmüş olan budama faaliyetlerinin bir hafta daha sürmesi öngörülüyor.

Yorumlar (0)