Bakan duyurdu: Yerli hava savunma sistemi göreve hazır!

Türkiye, savunma sanayi alanında yerli ve milli projelerine hız kazandırdı. HİSAR hava savunma sisteminin göreve hazır olduğu ve önümüzdeki sene kullanılmaya başlanacağı duyuruldu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.11.2019, 17:13 21.11.2019, 17:17
Bakan duyurdu: Yerli hava savunma sistemi göreve hazır!

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, hava ve füze savunmasını takviye etmek üzere Patriot ve SAMP-T sistemlerinin ülkeye konuşlandırıldığını açıkladı. Bu kapsamda İspanya'nın 2015 yılında konuşlandırdığı Patriot sistemlerinin 2019 senesinin sonuna kadar Türkiye'de bulunacağına dikkat çeken Akar, "Bu sürenin daha da uzatılması söz konusudur. Ancak İtalya'ya ait SAMP-T sistemi yılsonu itibarıyla ülkemizden ayrılmış olacaktır. Ülkemizin hava ve füze savunması için uzun menzilli bir hava ve füze savunma sisteminin milli imkan ve kabiliyetler ile tasarlanıp üretilmesine yönelik çalışmalarımız da son hızla devam etmektedir." dedi. 

"Gelecek yıldan itibaren kullanılmaya başlanabilir"

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), Alçak/Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi HİSAR'ı gelecek yıldan itibaren kullanmaya başlayabileceğini kaydeden Akar, "Bu başarı, yüksek irtifa hava savunma füze sistemimiz SİPER bakımından da büyük bir müjdedir. SİPER envantere girinceye kadar aciliyet arz eden yüksek irtifa hava ve füze savunma sistemi ihtiyacımızın bir an evvel karşılanması maksadıyla Rusya Federasyonu'ndan S-400 tedariki için başlattığımız süreç planlandığı şekilde devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

HİSAR füzelerinin hedefinde insansız hava araçları var

HİSAR füzeleri, 15 kilometre menzile sahip HİSAR-A ve 25 kilometre menzile sahip HİSAR-O ile farklı irtifalardaki tehditlere karşı hava savunma ihtiyaçlarını yerine getirebilecek şekilde geliştirildi. Füzelerin hedefleri arasında, sabit ve döner kanatlı hava platformlarıyla çeşitli tipte füzeler ve insansız hava araçları (İHA) bulunuyor.

Füzeler, yüksek infilaklı ve parçacık etkili harp başlığına sahip. Söz konusu harp başlığının, farklı türlerdeki hava hedeflerine karşı etkili olabilmek için çarpma ve yaklaşma tapasına sahip olduğun biliniyor.

ROKETSAN envantere alınması için çalışıyor

ROKETSAN, Türkiye'nin hava savunmasında önemli görevler üstelenecek olan milli hava savunma füze sistemi HİSAR'ın envantere alınması ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla başta ASELSAN olmak üzere, 100'ün üzerinde yerli çözüm ortağıyla beraber çalışma yürütüyor.

Alçak irtifada hedefleri etkisiz hale getirecek

HİSAR ailesinin alçak irtifa hava savunma füze sistemi olan HİSAR-A'nın 15 kilometre hedef önleme menziline ve 5 kilometre irtifaya sahip olduğu biliniyor. Ayrıca, 25 kilometre savaş uçağı takip menziline ve 65 km/s azami hıza sahip.

Hareket halindeki birliklerin hava savunmasını sağlamak için hava tehditlerinin alçak irtifada önlenmesi görevini yerine getirecek HİSAR-A, Kundağı Motorlu Otonom Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi, Füze Fırlatma Sistemi (FFS), Alçak İrtifa Füzesi ve Füze Taşıma ve Yükleme Sisteminden meydana geliyor.

Hedef tespit, teşhis ve takip özelliklerine sahip olan HİSAR-A, ayrıca dost düşman tanıma sistemi (IFF), çoklu angajman ve ardışık ateşleme, takım halinde görev yapabilme ve komuta kontrol, üst komuta kontrol unsurları koordinasyonunda görev yapabilme, gece/gündüz ve kötü hava koşullarında görev yapabilme, konumlama ve yön bulma sistemi, zırhlı mekanize birlikler ile hareket kabiliyeti nükleer, biyolojik ve kimyasal koruma, balistik koruma özelliklerini taşıyor.

2019 yılının Mart ayında HİSAR-A, füze fırlatma sistemi üzerinden ilk defa dik olarak yapılan atışta, yüksek hızlı hedef uçağa karşı yüzde 100 başarıya ulaşmıştı.

Yorumlar (0)