Apple, bilgisayar işlemcisinde de bağımsızlığına kavuştu

Apple, yeni nesil ARM tabanlı Mac'lerine kullanılacak olan yeni M1 çipini tanıttı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.11.2020, 21:41 11.11.2020, 01:55
Apple, bilgisayar işlemcisinde de bağımsızlığına kavuştu

Apple, kullanıcıların beğenisine sunduğu iPhone ve iPad modellerinde kendi ürettiği işlemcileri kullanıyor. Fakat söz konusu Mac bilgisayar modelleri olduğunda, genellikle Intel işlemcileri tercih ediyordu.

Apple, yeni Mac bilgisayarlarında artık kendi ürettiği yonga setlerini kullanacağını ve artık Intel işlemcilerden vazgeçtiğini geçtiğimiz aylarda duyurmuştu.

Intel bağımlılığı sona erdi

Buna göre, şirketin amiral gemisi dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarının işlemcileri için 15 yıllık Intel bağımlılığı sona ermiş oldu.

Apple'ın yeni nesil ARM tabanlı Mac'lerine güç verecek olan yeni M1 işlemcisi, aynı iPhone 12 serisine güç veren A14 işlemcisinde olduğu gibi 5 nm üretim teknolojisi ile üretildi.

Apple, yeni işlemcinin güç verimliliğine odaklanacağına vurgu yaptı ve M1'in watt başına dünyanın en iyi performansını sunduğunu öne sürdü.

M1 ile enerji verimliliği hedefleniyor

Apple'ın paylaştığı verilere göre; 8 çekirdekli M1 işlemcisi, normal bir dizüstü bilgisayarın 4'te 1'i oranında daha az eneji tüketiyor.

Apple'ın yeni işlemcisi M1, aynı zamanda 16 çekirdekli 'Neural Engine' ile birlikte 8 çekirdekli bir grafik işlem birimine de (GPU) sahip.



 

Yorumlar (0)