'Yusufçuklar' 2700 rakımda doğaya renk katıyor

Kars'a bağlı Sarıkamış ilçesinde son günlerde görülen rengarenk Yusufçuk böcekleri, tarıma zarar veren canlılarla beslenerek doğal dengeye katkı sunuyor.

YAŞAM 05.08.2021, 01:22 05.08.2021, 13:47
'Yusufçuklar' 2700 rakımda doğaya renk katıyor

Ülkemizin en yüksek yerleşim birimleri arasında yer alan 2700 rakımlı Kars'ın Sarıkamış ilçesi, son günlerde daha çok görülmeye başlayan Yusufçuk böcekleri ile renklendi.

Son günlerde sulak bölgelerde ortaya çıkan kırmızı, mor ve mavi renkleriyle doğayı süsleyen Yusufçuklar, fotoğraf tutkunlarının vazgeçilmezi oldu.



"6-7 yıl yaşıyorlar"

Her sene bu mevsimde doğada daha çok görülmeye başlayan rengarenk Yusufçuklar, hem doğayı güzelleştiriyor hem de tarıma zararlı canlılar ile beslendikleri için doğal dengenin sağlanmasına büyük bir katkı sunuyor.

Kuzey Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, basın mensuplarına, Yusufçuklar'ın aslında çiftçinin dostu olmana ek olarak sivrisinek ile tatarcıklarla beslenen ve bunu da havada yapan canlılar olduğunu dile getirdi.

Çoban, Yusufçuklar'ın kanatlarının bir hayli esnek olduğunu söyleyerek, "Yusufçuklar 6-7 sene yaşayabiliyorlar. En büyükleri 100 gram ağırlığına ulaşabiliyor ama bu büyüklüktekiler ülkemizde değil Amerika kıtasında yaşıyor." sözlerini sarf etti.

"Tarım dostu"

Çoban, Yusufçuklar'ın en önemli özelliğini 'tarım dostu olmaları' şeklinde dile getirerek, şöyle devam etti:

"Tarıma zarar veren canlıları avladıkları için bizim dostumuz. Renkleri sebebi ile fotoğraf tutkunlarının da ilgisini çekiyorlar. Sulak alanlarda renkleri daha güçleniyor. Bu sebeple de onları daha çok sulak bölgelerde görüyoruz."

Amatör fotoğrafçı Alperen Şimşek ise çok zor da olsa Yusufçuklar'ı görüntülemeye çalıştıklarını belirterek, "Biz bu dönemde Sarıkamış'ın renkli kanatlılarının fotoğraflarını çekmek için uğraşıyoruz. Ancak Yusufçuklar'ı çekmek çok zor, birkaç saat içerisinde 1-2 kare ancak yakalayabiliyoruz." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)