Üzerine T-34 yazılan ayı için bilim insanları endişeli

Rusya’da bir kutup ayısının üzerine siyah sprey boyayla, Sovyetler Birliği’nin İkinci Dünya Savaşı esnasında Nazi güçlerine karşı aldığı zaferde büyük rol oynayan T-34 tankının ismi yazıldı. Bu durum ayının avlanmasına engel olacağı için uzmanlar endişeli.

YAŞAM 04.12.2019, 13:43
Üzerine T-34 yazılan ayı için bilim insanları endişeli

Rusya’nın Uzak Doğu Bölgesi’ndeki Çukotka’da çekildiği düşünülen bir videoda bir ayının üzerine sprey boya kullanılarak Sovyet tankı T-34’ün isminin yazıldığı görüldü. Bu durum kutup ayısının kamufle olarak avlanmasına engel olacağından bilim insanları arasında kaygı yarattı. 

"Açlıktan ölebilir"

Dünya Doğal Yaşamı Koruma Vakfı’nın (WWF) Çukotka bölgesi biriminde çalışan Sergey Kavrıy, sosyal medyada paylaştığı videoda “Çukotka’da çekildiği söyleniyor. Birileri kutup ayısının üzerinde T-34 yazmış. Bu çok aptalca. Hayvan kamufle olamayıp açlıktan ölebilir.” sözlerine yer verdi.

"Şakacılar" mı yazdı?

Konuya ilişkin Sputnik’e açıklama yapan Rusya Bilimler Akademisi’ne bağlı Biyolojik Sorunlar Enstitüsü’nden Kıdemli Araştırmacı Anatoliy Koçnev, bilim insanları tarafından videonun nerede çekildiğinin araştırıldığını ve yazının "şakacılar" tarafından yazılmış olabileceğini ifade etti.

Koçnev, “Konu hakkında Bilimler Akademisi Ekonomi ve Evrim Sorunları Enstitüsü yetkilisi ve Çukotka’daki Wrangel adası doğal koruma alanıyla çalışıyoruz. Belki orada çekilmiş olabilir.” şeklinde konuştu.

Bir süre avlanamayabilir

Koçnev ayının üzerindeki boya eğer sıradan bir boyaysa kısa sürede silineceğini belirtti. Koçnev ayrıca, “60’lı yıllarda Wrangel Adası’nda bilim insanları kutup ayılarına boya ile işaret koydular. Ayılar buz eriyip yüzdüğünde boyalar siliniyordu. Ancak ilk başta boya çıkana kadar ayı için avlanmak zor olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Bilim insanların yazdığı da iddia ediliyor

Öte yandan, Moskova’nın 2 bin kilometre kuzeyinde bulunan Yamal-Nenetsk bölgesinde yayın yapan Severpress ajansı da yazının, Arktika bölgesindeki Novaya Zemlya’daki bilim insanlarının bir araştırması için yazıldığını belirtti.

Hazırlanan haberde, Moskova’dan bir ekibin çöplüğü karıştıran bir ayıyı incelemek adına bölgeye gittiği ve çöplüğe geri dönüp dönmeyeceğini görmek için üzerine işaret koyduğu aktarıldı.

Moskova’daki Ekoloji ve Evrim Enstitüsü’nden Kıdemli Araştırmacı İlya Mordvintsev’in kaynak gösterildiği habere göre, bilim insanları ayıyı uyuşturarak güvenli bir mesafede üzerine işaret koydu. Kullandıkları boya da iki haftada silinebilen bir boya.

Küresel ısınmanın etkilediği kutup ayıları Rusya’nın kuzey bölgelerine sık sık geçiyor ve bölgedeki çöplüklerde yiyecek arıyor.

Novaya Zemlya’da şubat ayında 52 ayı yerleşim birimlerine inmiş ve yetkilileri harekete geçirmişti.

Yorumlar (0)