Rebiülevvel ayı nedir? Rebiülevvel ayının önemi ve faziletleri

Eylülün son haftasında başlayan Rebiülevvel ayının beraberinde getirdiği faziletleri birçok kişi tarafından araştırılıyor. Rebiülevvel ayının önemi İslam dünyasını yakından ilgilendiriyor. Mevlid Kandili'ninde yaşandığı Rebiülevvel ayı, Resulullah’ın (S.A.V) bu ay içerisinde dünyaya gelmesi sebebiyle arabi ayların en şereflisi şeklinde isimlendiriliyor. Kamer aylarından üçüncüsü olan Rebiülevvel ayında salavat getirmek ve sadaka vermek büyük bir önem taşıyor. Peki, Rebiülevvel ayının önemi nedir? Rebiülevvel ayının fazileti nedir? İşte ayrıntılar…

YAŞAM 29.09.2022, 12:52 30.09.2022, 09:12
Rebiülevvel ayı nedir? Rebiülevvel ayının önemi ve faziletleri

İbadetlerini yapacak kişilerin araştırmaya başladığı Rebiülevvel ayı, taşıdığı önem bakımından İslam dünyasını büyük bir etki ile sarmaktadır. Kameri aylardan üçüncüsü olarak belirlenen Rebiülevvel ayı, 27 Ekim 2022 günü sona eriyor. Peki, Rebiülevvel ayının önemi nedir? Rebiülevvel ayının fazileti nedir? İşte detaylar…

Rebiülevvel ayı nedir?

Dini kaynaklardan sağlanan bilgilere göre, Hz. Peygamber (S.A.V) Rebîülevvel ayının 12’si pazartesi günü dünyaya gözlerini açmış ve bugünün kutlama havasında geçmesi Müslüman kesimlerde bir mevlid geleneği konumuna geldi.

Rebiülevvel ayının fazileti

İslâm dünyasında Rebiülevvel ayının büyük bir önemli bulunmaktadır. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisinde bulunan bilgilere göre, Hz. Peygamber (S.A.V) Rebîülevvel ayının 12’si olan pazartesi günü dünyaya gözlerini açmış daha sonra bu tarihin kutlama şeklinde Müslüman toplumlar tarafından mevlid geleneği haline gelmiştir. İslâm tarihinde açısından bir dönüm noktası olarak görülen hicret de Rebiülevvel ayında meydana gelmiştir.

Safer ayının bitmesine yakın Hz. Ebû Bekir’le beraber Sevr mağarasında kalan ve 1 Rebiyülevvelde bu mağaradan çıkarak Medine’ye yönelen Resul-i Ekrem daha sonra 8 Rebiülevvel Pazartesi tarihinde Kubâ’ya ulaşmıştır. Daha sonra burada Kubâ Mescidi’ni kurmuştur. Buradan sonra yola koyulan Resul-i Ekrem, 12 Rebiülevvel günü ise Medine’ye doğru yola çıkmış burada Rânûnâ vadisi içerisinde ilk cuma namazını kıldıktan sonra o gün içinde Medine’ye gelmiştir. Bu ay içerisinde Mescid-i Nebevî için inşa işlemleri başlamıştır. Hz. Peygamber’in ahirete gidişinin de Rebiülevvel ayı içerisinde meydana geldiği hususunda bir görüş birliği bulunmaktadır. Bazı kaynaklardan sağlanan bilgilere göre, Resûl-i Ekrem 12 Rebîülevvel Pazartesi tarihinde hayatını kaybetmiştir.

Rebiülevvel ayının önemi

Bu ay içerisinde Resulullah (S.A.V), dünyaya gözlerini açtığı için Arabi aylar içerisinde en şereflisi şeklinde değerlendirilmektedir. İslam dünyası açısından günlerin en mutlusu olarak kabul edilen Rebiülevvel, Süleyman Çelebi’nin mevlidinde şu şekilde dile getirilmektedir, “ol Rebiülevvel ayın nicesi-on ikinci gice isneyn gicesi”. Rebiülevvel ayı içerisinde, özellikle on ikinci gününde ihtiyaç sahiplerine yardımlar yapılır ve Resulullah (S.A.V)’in dünyaya gelmesi canlı tutulmaya çalışılır.

Yorumlar (0)