Muş’un idealist öğretmeni tek başına okuma yazma seferberliği başlattı

Muş’un Varto ilçesinde bulunan Tepe Köyü İlkokulu’nda görev yapan 26 yaşındaki sınıf öğretmeni Hazal Ateş Özden, öğrencilerinin olduğu kadar köydeki okuma yazma bilmeyen kadınların da hayatına dokunarak onlara okuma yazma öğretiyor.

YAŞAM 13.11.2021, 12:59 13.11.2021, 13:06
Muş’un idealist öğretmeni tek başına okuma yazma seferberliği başlattı

Muş’un Varto ilçesine 38 kilometre uzaklıkta bulunan Tepe Köyü İlkokulu’nun genç öğretmeni, gönüllü olarak köyünde okuma yazma bilmeyen kadınların evine giderek birebir eğitim veriyor.

Bulunduğu köyde yaklaşık 3 senedir çalışan öğretmen, sadece öğrencilerinin iyi bir eğitim alması ile değil, köy sakinlerinin de hayatına dokunuyor.

Tek kişilik dev kadro

Köylülere tek kişi olsa da büyük destek veren, onları özel günlerinde bile yalnız bırakmayan Özden, köydeki kadınların okuma yazma bilme oranını yükseltmek için tek başına uğraş veriyor.

Yanında taşıdığı yazı tahtası ile her gün yollara koyulan ve kadınlara faydalı olabilmek için kendini yollara vuran fedakar öğretmen, belirlediği plan doğrultusunda bir çok kadına özel ders veriyor.

Şu ana kadar 11 kadının okuma yazma öğrenmesini sağlayan Özden, onlarca köylü kadının da kendilerini geliştirme süreçlerinde onlara destek oldu.

“Çok sıcak karşılanıyorum”

İdealist öğretmen Özden; okul çıkış zamanlarında ve genellikle de hafta sonları velilerle toplantılar gerçekleştirerek onlara elinden geldiği kadar bir şeyler öğretmeye çalıştığından bahsetti. Özden konu ile ilgili şunları söyledi:  “Hiç okuma yazma bilmeyen kadınları önceden belirleyerek onlara belli eğitimler veriyorum. Okula gitmiş olanların da en azından kitap okuyacak seviyeye gelmeleri için ter döküyorum. Kadınlarla bir arada olup, onlarla bir şeyler paylaşabiliyor olmak hoşuma gidiyor. Çayların ve kahvelerin eşliğinde samimi bir şekilde eğitim veriyorum. Kadınlar çocuklarının sorumluluğundan dolayı genelde okulda gelemiyor. Bu nedenle yazı tahtamı elime alıp, kapı kapı dolaşarak onları ziyaret ediyorum. Onlar da beni sıcacık karşılıyor. Bu süreç çok güzel gidiyor, daha çok kişiye ulaşıp onlara da faydalı olmak isterim.”

Kadınların okuma yazma öğrenmesiyle birlikte özgüvenlerini yeniden kazandığını söyleyen Özden; “Şu ana kadar 11 kadın okuma yazma öğrendi. Kimseye muhtaç olmadan artık kendi işlerini yapabiliyorlar. Daha önce bir velim, artık okuyarak kendi süreçlerini kendi yönetebildiğini söylemişti. Ben de tabi çok mutlu oldum. Bu gelişmeleri gördükçe bende kendimi çok iyi hissediyorum, hepsi bana çok iyi geliyor” diye konuştu. 

“Hazal hoca, artık bizden biri”

Köyde yaşamını sürdüren 45 yaşındaki Ceyhan Baykara isimli kadın, Hazal öğretmen sayesinde okuma yazmayı söktüğünü söyledi.

Kendini yavaş yavaş geliştirerek telefonda mesajlar yazmaya başladığını söyleyen Baykara, ”Hocamızın eğitimleri sayesinde her şeyi dört dörtlük öğrendik. Şimdi hem okuyup hem de yazabiliyorum. Daha iyi kitap okuyorum. Hazal hocamız ne zaman gelse çok seviniyoruz. Biz ev işleri ve çocuklardan dolayı okula gidemiyoruz. O yüzden Hazal hocamız bize gelip derslerini evde veriyor. Artık rahatça kitap da okuyabiliyorum. Önceleri bunların hiçbirini yapamıyorduk. Artık onu ailemizden biri olarak sayıyoruz” diyerek düşüncelerini dile getirdi. 

Yorumlar (0)