Manisa'nın coğrafi işaretli “taban simidi” sahur sofralarının vazgeçilmezi…

Manisa’nın coğrafi işaretli, 100 senelik orijinal tarifiyle damaklarda hoş bir lezzet bırakan “taban simidi” Manisalılar olmak üzere çevre illerdeki vatandaşlardan da yoğun bir talep görüyor.

YAŞAM 18.04.2021, 13:54 19.04.2021, 12:18
Manisa'nın coğrafi işaretli “taban simidi” sahur sofralarının vazgeçilmezi…

Manisa’ya özgü olan “taban simidi” sahur saatlerinin vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunuyor.

Adını yassı şeklinden alan “taban simidi”, şehirdeki fırınlarda un, su, pekmez, nohut mayası ve susamdan imal ediliyor.

Sahur vaktine dek önceki senelerde sokaklarda satışı yapılan simit, koronavirüs tedbirleri dahilinde bu sene sadece fırınlardan alınabiliyor.

Sahur sofralarının vazgeçilmezi...

Çocukların da nohut mayasının tatlı tadıyla daha çok sevdiği yöresel simit Manisalıların sofralarının vazgeçilmezi niteliğinde.

Fırıncı Ruşen Gültekin, 2018 yılında bu simit için coğrafi işaret başvurusu yaptı ve başvurusu onaylandı. Ramazan aylarında gelen talepler üzerine Gültekin taban simidi üretimini arttırdıklarını kaydetti.

Taban simidinin şehirde bir ramazan geleneği olduğunu söyleyen Gültekin, fırıncılar olarak bunu yaşatmaya çalıştıklarını kaydetti.

Nohut mayası kullanılıyor

Taban simidinin en önemli özelliğinin nohut mayası olarak kullanılması olduğunu söyleyen Gültekin, mayayı Manisa’da yetişen nohutlar aracılığıyla doğal bir şekilde ürettiklerini kaydetti.

100 senelik orijinal tarifle yapılıyor

Simidin içerisinde tuz olmadığını da söyleyen Gültekin, “Doğal ürün olmasından dolayı vatandaşlarımız taban simidini tercih ediyor. İzmir’den bu simidi gelip alanlar dahi var. Tok tutması, susatmaması ve doğal olmasından dolayı tercih ediliyor daha çok. 100 sene önce hangi yöntemle yapılıyorsa, bugün de bu simit aynı şekilde yapılıyor ve imal ediliyor.” dedi.

Oğluyla beraber taban simidi almaya gelen Sözer Vurgun, taban simidinin yerel kültürde önemli bir parça olduğunu söyledi. Özellikle bayramlarda taban simidinin yendiğini söyleyen Vurgun, çocuğuna da bunu aktarmaya çalıştığını kaydetti.

Yorumlar (0)