Halfeti ve Birecik’in Gaziantep'e bağlanması istendi: Şanlıurfalılar karşı çıktı!

Şanlıurfa'nın Halfeti ve Birecik ilçelerinin Gaziantep'e bağlanması talebi, beş yıl sonra yeniden gündeme geldi. Konuya ilişkin daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mektup yazan Birecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saadettin Bilgin, bu defa da İçişleri Bakanlığı'na dilekçe göndererek Fırat Nehri kıyısındaki bahsi geçen 2 ilçenin referandum yapılarak Gaziantep'e bağlanmasını talep etti.

YAŞAM 15.08.2023, 14:19
Halfeti ve Birecik’in Gaziantep'e bağlanması istendi: Şanlıurfalılar karşı çıktı!

Birecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saadettin Bilgin, 2018 yılında Şanlıurfa'nın Fırat Nehri kıyısında bulunan Halfeti ve Birecik ilçelerinin Gaziantep'e bağlanmasına ilişkin bir mektup yazarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdi. Bu 2 ilçede yaşayanların mesafe nedeni ile daha çok Gaziantep’e gidip geldiğini ve tüm işlerini orada hallettiklerini vurgulayan Bilgin'in talebi ise cevapsız kaldı. 5 yıl aradan sonra konuya ilişkin yeniden bir dikekçe yazan Bilgin, bu sefer talebini İçişleri Bakanlığı'na iletti.

"Referandum yapılmasını talep ettim"

İlçelerim Gaziantep’e bağlanmasına ilişkin referandum talebinde bulunan Bilgin, "Birecik ve Halfeti ilçesinde yaşayan vatandaşlarımızın, Gaziantep'e bağlanma istediğini dilekçemde kaleme aldım. Vatandaşlarımız, tüm ilişkilerinin Gaziantep ile olduğunu ifade ediyor. 'Şanlıurfa'ya hiç gidip gelmiyoruz, orayı bilmiyoruz. Şanlıurfa ile bizim bir bağımız, ilişkimiz yok’ diyorlar. İçişleri Bakanlığı'na yazdığım söz konusu dilekçede Halfeti ile Birecik ilçesinin Gaziantep'e bağlanmasını istediğimizi yazdım. Dilekçede burada yaşayan vatandaşların referandum yapılması yönünde talepleri olduğunu belirttim. Ben de bu konu üzerine referandum yapılmasını talep ediyorum. Daha önceki yıllarda da ilçedeki hastalarımızın, Gaziantep'e nakledilmesi konusunda Sağlık Bakanlığı'na bir dilekçe yazmıştım. Hastalar, 90 kilometrelik mesafeyi giderken yolda ölüyordu." İfadelerini kullandı.

"Biz Gaziantep ile iç içeyiz"

Hem aradaki ticari ilişkilere hem de mesafeye vurgu yapan Bilgin, "Gaziantep ile ilçemizin arası 55 kilometreyken, Şanlıurfa ile arası 90 kilometre. Gaziantep bizim ilçemize daha yakın. Hepimiz Türk milletiyiz ve Türkiye'de yaşıyoruz. Hastaneler, şehirlere ait olmamalı diye belirttim. Biz bunu ne kadar dile getirsek de herhangi bir cevap alamadık. Başta ticari ilişkiler olmak üzere bütün ilişkilerimizi Gaziantep’te yürütüyoruz. İğneden ipliğe kadar her şeyi Gaziantep’ten temin ediyoruz. Orası ile iç içeyiz. Eğer söz konusu konuda referandum gerçekleştirilirse; yüzde 80-90 ilçelerin Gaziantep'e bağlanması yönünde oy çıkar diye düşünüyorum. Bundan dolayı da Halfeti ile Birecik'in, Gaziantep'e bağlanmasını talep ediyoruz. Gaziantep, bize daha iyi şekilde bakar. Hem ilişkilerimiz çok güçlü hem de çok yakınız" diye konuştu.

"Gaziantep’e bağlanmak istiyoruz"

Söz konusu Gaziantep’e bağlanma talebi ise ilçelerde yaşayan halkı ikiye böldü. Konuya ilişkin açıklama yapan Birecik Kuyumcular Derneği Başkanı Orhan Dirier, "Şanlıurfa'nın gerçekten Halfeti ve Birecik’e yönelik hiçbir katkısı yoktur. İlçelerimizin Gaziantep'e bağlanmasını istiyoruz. Hiç değilse bir hizmet alalım. Birecik Kuyumcular Derneği Başkanı olarak Halfeti ile Birecik’in bir an evvel Gaziantep'e bağlanmasını istiyorum" şeklinde konuştu.

Birecik'te esnaflık olan Müslüm Bozkurt ise "Bizler tüm alışverişimizi Gaziantep’te yapıyoruz. Yalnızca resmi işlemler için Şanlıurfa'ya gidiyoruz. Burada devlet yardımları da bize yeteri kadar sağlanmıyor. Bunun için de biz Gaziantep'e bağlanmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

"Şanlıurfa'nın adet ve örfleri bize uymuyor"

Kerim Aloğlu ise "Şanlıurfa'nın adet ve örfleri bize uymuyor. Mesafe ve kültür olarak Gaziantep hem Birecik'e hem Halfeti’ye daha yakın. Bunun için de Gaziantep'i tercih ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Şanlıurfalıyız, böyle de kalmak istiyoruz"

2 ilçenin de Gaziantep'e bağlanmasını istemeyen Kadir Gülbaba ise şunları söyledi:

"Fırat'ın incisi olan bu 2 ilçenin de Gaziantep'e bağlanmasını asla doğru bulmuyorum. Biz Şanlıurfalıyız ve her zaman da böyle kalmasını istiyoruz."

Yorumlar (0)