C. Yardımcısı Yılmaz, kısa ve orta vadeli eylem planına ilişkin tarih verdi

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bugün gerçekleştirilen Yatırım Ortamını İyileştirme Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, toplantıya ilişkin açıklamalarda bulundu. Yılmaz, "Eylül sonu itibari ile kısa ve orta vadeli eylem planımız belli olacak. Yeni yatırım olanaklarının geliştirilmesi masadaki önemli bir başlıktı. Finansmana erişim konusuysa YOİKK toplantısında gündemdeydi. Farklı konularda da tartışmalar yürütüldü. YOİKK toplantısında belirlenen mevzuat paketini ise yapısal reform çalışmaları çerçevesinde Ekim ayında meclisin gündemine sunmayı düşünüyoruz" dedi.

GÜNDEM 15.08.2023, 14:40 15.08.2023, 16:07
C. Yardımcısı Yılmaz, kısa ve orta vadeli eylem planına ilişkin tarih verdi

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bugün gerçekleştirilen Yatırım Ortamını İyileştirme Toplantısına, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Toplantı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar ise şöyle:

Toplantıda yatırım iklimini geliştirilmesi için atılan adımları masaya yatırdık. Yatırımları kısa ve orta vade şeklinde ikiye ayırıyoruz. Bugünkü toplantının ardından eylül ayından sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile beraber komitelerimizi çalıştırarak kısa vadeli bir eylem planı hazırlayacağız. 3 ay sonrada yeniden bir Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısı gerçekleştirerek çalışmalarımızı gözden geçirmeyi düşünüyoruz Finansmana erişim konusu ise toplantıda öne çıkan başlıklarından biri oldu.

Sanayi alanlarımızın genişletilmesi için mutabakat oluştu. Katma değeri yüksek olan ihracat için AR-GE çalışmalarına ağırlık verilecek. Çalışma mevzuatında ise yeni düzenlemeler konusunda Çalışma Bakanlığımız tarafından kısa ve orta vadeli çalışmaların ele alması söz konusu.

Ekim ayında Meclis'e sunulacak

YOİKK önerileri sonucu mevzuat paketini, yapısal reform çalışmaları çerçevesinde Ekim ayında meclisin gündemine sunmayı düşünüyoruz.

Verilerin paylaşımı ve kullanımı konusunda ise daha ileri düzeyde düzenlemelere ihtiyaç bulunuyor. AB ile uyumu gözeterek uluslararası şirketlerin kendi içlerindeki çalışmaları ile paylaşımlarını planlamamız gerekiyor.

Yatırımlarda finansman erişimi konusu ise en önemli konulardan biri olarak belirtildi.

Yatırım yeri imkanlarının ise gerçekleştirilmesi önemli bir diğer başlık. ‘Çevresel ve tarım imkanları gözetilerek daha çok sanayi alanı nasıl oluşturulur?’ sorusu da gündeme geldi. Sanayiye ayrılan arazi sayımız AB ülkelerinin maalesef oldukça altında.

İhracat alanında ise döviz kazandırıcı hizmetler oldukça önemli. Eximbank'ın reeskont kredilerine desteğin artırılması ile daha da güçlendirilmesi düşündürülüyor.

Gümrük birliği düzenlemeleri

Toplantıda Gümrük birliği düzenlemelerine uyum konuları da tartışıldı. Gümrük süreçlerinin daha iyi şekilde iyileştirilmesi için işlemlerin kolaylaştırılması ise önemli bir başlık.

Çalışma mevzuatında da çeşitli düzenlemeler belirtilen hususlar arasında yer alıyor. Kısa ve orta vadeli konuların ele alınması bu anlamda söz konusu. Yabancı çalıştırılması konusunda nasıl kriterler ile hareket etmemiz gerektiği konuşuldu.

Girişimcilik ekosisteminin desteklenmesi de masadaki bir diğer başlıktı. Çeşitli finansal enstrümanlar ile sermaye piyasalarının aktif duruma gelmesi ve girişimciliğin geliştirilmesi konuşuldu.

Yeşil dönüşüme destek verilecek

Yeşil dönüşüm çalışmaları çerçevesinde ise emisyon ticaret sistemi kullanarak yeşil dönüşümü destekleyecek şekilde kullanılması konusu konuşuldu.

Dijital dönüşümün hızlandırılması adına önemli bir başlık da bu oldu. 5G dahil olmak üzere tüm hususlarda yeni çalışmalar yürütülmesi gerektiği ortaya konuldu. Demiryollarının ise daha fazla önceliklendirilmesi için Seçim beyannamemizde bu konu da çok net ortaya konmuştur.

İstanbul'da afete hazırlık

Risk yönetiminin geliştirilmesi ise toplantıda ana başlık olarak masaya yatırıldı. Başta İstanbul olmak üzere her türlü afete hazırlık çalışmalarının ne kadar önemli olduğunu ifade ettik. Afete hazırlık çalışmalarının hızlandırılması ise bir önemli başlık oldu.

2018’den bu yana yapılan çalışmalar kapsamında Dünya Bankası'nın iş yapma kolaylığında 33'e kadar düşmüştük. Dünya Bankası bunu hazırlamıyor fakat iş yapma kolaylığını geliştirici yönde adım atmaya devam edeceğiz.

Türkiye'de yatırım ortamının geliştirilmesi için reformları kapsamlı şekilde üzerinde duruyoruz.

Enflasyon ile mücadele

Enflasyonla mücadele etmeye devam edeceğiz. Ülkemizin herhangi bir şekilde resesyona girmeden büyümesini ve istihdamını sağlıklı bir zemin üzerinde sürdürmesini hedefliyoruz. Temel amacımız istikrarlı kalkınma süreci.

Yorumlar (0)