Görme engelli YouTuber, hem engellilerin hem de kadınların sesi oldu

Görme engelli Rahime Çetin, açtığı Youtube kanalına yemek tariflerini yüklemeye başladı. Kızının kendisini videoya aldığını, diğer kızının da videoların montajını yaptığını kaydeden Çetin, “Toplumda kadınların var olabilmesi oldukça önemli. Görme engelli bir kadın olarak ben de mutfağımda yemek yapıp ortak oluyorum” sözlerini kullandı. 

YAŞAM 07.03.2022, 13:43 08.03.2022, 13:43
Görme engelli YouTuber, hem engellilerin hem de kadınların sesi oldu

İzmir’de ikamet eden 43 yaşındaki 2 çocuk sahibi Rahime Çetin, tavuk karası olarak halk arasında adlandırılan retinitis pigmentosa rahatsızlığı sebebiyle görmüyor. Fakat Çetin’in bu engeli, lezzetli yemekler çıkarmasına engel olmuyor. 

“Engellilerin sesi olmaya çalışıyorum”

Youtube üzerinden kısa süre önce “Görme Engelli Rahime ile Kızı Yaren’in Mutfağı” isimli kanalda videolar yayınlayan Rahime Çetin, burada yemek ve tatlıların tariflerini takipçileriyle paylaşıyor. Rahime Çetin yemek yaptığı esnada kızı Yaren ise onu videoya alıyor, 18 yaşındaki Elif ise bu içeriklerin montajını yaparak YouTube kanalına yüklüyor. Toplumda kadınların var olabilmesinin oldukça önemli olduğunu söyleyen Çetin, görme engelli bir kadın olarak engelli vatandaşların sesi olmaya çalıştığını belirtti.

“Engelli vatandaşlar toplumsal yaşama dahil olmalı” 

23 yaşına kadar gazete ve kitapları okuyabildiğini fakat görüşünün zamanla giderek azaldığını belirten Çetin, “Şu an ne yazık ki görmüyorum. Salgın sürecinde herkes gibi biz de çok sıkılmıştık. Yaren ile beraber mutfakta kahve yaptığımız esnada bunu videoya aldık ve hoşumuza gitti. Daha sonra ayrı ayrı tarifleri videoya kaydetmeye başladık. Ardından ‘Görme Engelli Rahime ile kızı Yaren’in Mutfağı’ isimli bir Youtube hesabı açarak yeni içerikler üretme kararı aldık. Görme engelli takipçilerden sorular gelince kendimi daha da yükümlü hissettim ve bu olayı farkındalık için fırsata çevirdim. Engellilerin toplumsal yaşama katılmaları konusunda bu kanalın oldukça önemli olduğunu söyleyebilirim” açıklamasını yaptı. 

“Ev araçlarının erişilebilir olması gerekiyor” 

Çevresindekilerden pozitif tepkiler aldığını belirten Çetin, “Kanalımın duyulmasını istiyorum. Yemek, kurabiye ve kek gibi birçok tarifi kanalıma yüklüyorum. Bu kanal aracılığıyla görme engelli diğer insanların sesi olmaya çalışıyorum. Görme engelliler olarak biz, mutfaktaki araçların erişilebilir olmasını bekliyoruz. Bu işimizi kolaylaştıracaktır. Mesela fırında kurabiye pişirdiğimizde kurabiyenin çok pembeleşmemesi lazım. Sesli olarak bunu duymak iyi olur. Kurabiyemin piştiğini görmem için dokunmam lazım. İlk defa kek yaptığım zaman kekimi yakmıştım. Ardından kekin kenarlarının kolay piştiğini gördüm ve bu şekilde pişirmeye başladım. Bazen kurabiyeleri yaktığımda da oldu fakat daha sonra dokunarak pişme durumunu anlamaya başladım. Bu tür araçlar erişilebilir olması halinde bizim için kolay olacaktır” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)