Yaş meyve sebze ihracatında 54 yıldan beri bir ilk

Ege’den gerçekleştirilen yurt dışı yaş meyve sebze ihracatı 54 senelik tarihi boyunca ilk defa 1 milyar dolar sınırını geçti.

TARIM 21.12.2020, 13:30 21.12.2020, 17:58
Yaş meyve sebze ihracatında 54 yıldan beri bir ilk

Geçtiğimiz seneyi 890 milyon dolarlık ihracatla Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği bünyesindeki 7 tarım birliğinin içinde üçüncü sırada yer alarak tamamladıklarını kaydeden Birlik Başkanı Hayrettin Uçak, “1 Ocak-19 Aralık 2020 tarihlerinin arasında 1,3 milyar dolarlık yurt dışı satış rakamına ulaşarak 54 senelik tarihimizde ilk kez 1 milyar dolar barajını geçtik. 2020 senesinde EİB bünyesindeki tarım birliklerinin arasında zirveye adımızı yazdırdık.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“Türkiye’nin meyve ve sebzeleri 140 ülkeye gitti”

Birlik ihracatında turşu, kiraz ve kurutulmuş domatesin ilk sıralarda bulunduğunu, domates ve sofralık üzümün ise ciddi bir döviz girdisi sağladığını kaydeden Uçak, 2020 senesinde Türk meyve ve sebzelerinin 140 ülkede tüketiciye sunulduğunu ifade etti.

“Yaş meyve ve sebzenin ihracatında ilk sırada Rusya bulunuyor”

Yaş meyve ve sebze ihracatında ilk sırada Rusya’nın, mamul ihracatında ise Almanya’nın bulunduğunu söyleyen Uçak, şu ifadeleri kullandı:

“2021 senesinde rekor kırmayı sürdüreceğimizi düşünüyorum. Pandemiden dolayı yaş meyve sebzeye talebin artmaya devam edeceğine, ihracatçılarımızın ise bu talebi en doğru şekilde karşılayacağını düşünüyorum.” dedi.

İsteğimiz, Rusya’nın koymuş olduğu domates kotasını bütünen kaldırmak

Rusya’ya domates ihracatına dair soruya ise Uçak, kotanın 50 bin ton arttırılması amacıyla çalışmaların sürdüğünü, taleplerin bu kotanın bütünüyle kalkması yönünde olduğunu ifade etti.

Uçak açıklamasının devamında kirazla girmiş oldukları Çin pazarına diğer ürünleri de göndermeyi istediklerini ve bu pazara büyük bir önem verdiklerini kaydetti.

Yorumlar (0)