Lavanta balı üretecek

Kırıkkale'de arıcılıkla uğraşan Aydın Payar, bal ormanında yetiştirdiği lavantadan bal üretecek. Lavanta balının kilosu ise 150 liradan satılacak.

TARIM 17.12.2019, 10:35
Lavanta balı üretecek

Kırıkkale’nin Yahşihan ilçesine bağlı olan Irmak köyünde 28 senedir arıcılıkla uğraşan Aydın Payar (54), Orman İşletme Müdürlüğünün de desteğiyle Bal Üretim Ormanı’na diktiği bin 700 adet lavantanın çiçeğinden yararlanarak yeni sezonda arılarından elde edeceği balın kilosunu 150 liradan satmayı hedefliyor.

“Doğası çok canlı”

Orman Genel Müdürlüğüne ait Bal Üretim Ormanı'na bin 700 tane lavanta diktiğini ifade eden Aydın Payar, “Orman İşletme Müdürlüğümüzün yapmış olduğu orman arıcılara tahsis edildi. Burası ormanın içi olduğundan dolayı arılar çok güzel bal yapıyor. Doğası çok canlı. Egzoz gazından, asfalttan ve zirai ilaçlardan uzakta kalan bir yer. Burada şu anda bin 700 tane lavanta dikimi yapıyoruz.” dedi.

“Kırıkkale'de ilk kez yapacağız”

Payar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Lavanta haziran ayından kasıma kadar devamlı çiçek açıyor. Arı bu çiçeklerden sürekli polen topluyor. Çiçeklerden bal alıyor. Lavanta balı çok kaliteli bir bal. Kilosu 150 liradan satılıyor. Diğer şehirlerde yapan arkadaşlarımıza da soruyoruz. Lavanta balı stresi azaltıyor, uykusuzluğu gideriyor, idrar sıkıntısı yaşayan arkadaşların dertlerine deva oluyor. Kırıkkale’de ilk defa lavanta balını biz yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki dönem baharda ve yazın bu lavantadan bir fayda göreceğiz. Biz buraya gelmeden önce 20 kilogram bal alıyorduk. Bu yıl yüzde 100 arttı gelirimiz. Çünkü köylerden, zirai ilaçlardan uzak olduğu için arı etkilenmiyor. Verimden memnunuz.”

“Baharda çiçek açacak”

Kırıkkale Orman İşletme Müdürlüğünden lavanta desteği aldığını söyleyen Aydın Payar, “Lavanta desteği için Orman İşletme Müdürlüğümüze özellikle teşekkür ediyorum. Sağ olsun müdür bey bize çok yardım etti, lavanta getirtti. Arkadaşlarımızla birlikte dikimini yapıyoruz. Bin 700 adet lavanta dikimi yapacağız şu anda. Dikim bitmek üzere. Bu dikimi kış günü yapıyoruz ki bahara yetişip çiçek açsın diye.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)