Edirne'ye 3 ayda yağmayan yağmur 1 haftada yağdı

Trakya bölgesi ve özellikle Edirne son zamanlarda kuraklık yaşıyor. Çiftçilerin son 3 ayda beklediği ve bir türlü yağmayan yağmurlar 1 hafta içerisinde yağdı. Yağışların kanola ve buğday tarımı için büyük bir öneme sahip olduğu belirtildi.

TARIM 14.12.2020, 16:41 14.12.2020, 21:14
Edirne'ye 3 ayda yağmayan yağmur 1 haftada yağdı

Trakya'da uzun bir zamandan beri kuraklık yaşanıyordu. Hafta ortasından bugüne dek aralıklı olarak süren yağışlar çiftçilerin ekili toprağına adeta ilaç gibi geldi.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı da uzun bir zamandır beklenen yağışların çiftçileri sevindirdiğini kaydetti.

Yağan yağmurun, tarladaki buğdayların en azından düzenli bir şekilde çıkarak gelişmesini sağlayacağını kaydeden Arabacı, "Edirne'de 2 senedir kuraklık var. Buğdaylarımız için yağan yağmurlar iyi oldu. Yeterli değil fakat en azından sevindirici. Bugüne dek düşen az miktardaki yağışla beraber tava gelen buğdaylar çıktı ve diğerleri de bu yağışlarla birlikte çıkacak. Yağmurun gelmesi çiftçimizi rahatlattı." dedi.

"Yağmurun etkili olmasıyla çiftçilerimiz umutlandı"

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan da bölgede beklenen yağışın etkili olmasıyla birlikte çiftçilerin umutlarının yeşerdiğini ve ekili hububatla toprağa çok iyi geldiğini kaydetti. Kuraklıktan dolayı çiftçilerin zor zamanlar yaşadığını söyleyen Şaylan, yaşanan zor günlerin bundan sonra geride kalması temennisinde bulundu.

"Yağışlar kanola ve buğday için büyük bir öneme sahip"

Tekirdağ Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı da son zamanlarda güzel bir yağış görüldüğünü kaydederek, "Tabii ki de kurak bir sene yaşıyoruz fakat ekili olan kanola ve buğday için yağan yağmur şu an için yeterli." şeklinde konuştu.

Yağışların devam etmesi yönünde temennide bulunan Saygı, şu ifadeleri kullandı:

"Şimdilik bizde bir sıkıntı yok. Yağan yağmurlar çiftçinin yüzünü güldürdü. Birkaç gün daha yağmurlar bekleniyor, eğer bu gerçekleştirse iyi olur. Yağış tam anlamıyla yeterli değil fakat kanola ve buğday acil bir şekilde yağış istiyordu. Bu yağışlar kanola ve buğday için adeta bir can suyu oldu. İnşallah sürecek. Kurak bir sene geçiriyoruz. Barajlarımızın su seviyeleri iyice düştü."

Sonbahar ve yazda Edirne almadığı yağışları son bir hafta içinde aldı

Bu sene yazın metrekareye 50 kilogramlık yağış alan şehirde geçtiğimiz 3 ayda çok az yağış görüldü.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan "2020 Senesi Kasım Ayı Alansal Yağış Raporu"nda Edirne'de kasımda yağışların normale göre yüzde 96 oranında düştüğü ve şehrin geçtiğimiz ay yalnızca 4 gün yağış aldığı kaydedilmiş, bu yağışlarda da metrekare için 4,4 kilogramlık bir yağış düştüğü ölçülmüştü.

Son bir hafta içinde ise yağışların aralıklı sağanaklarla sürdüğü kaydediliyor.

Geçtiğimiz hafta sonuna doğru başlayan yağışlar neredeyse bu sene Edirne'nin sonbahar ve yazı mevsimlerinde almış olduğu yağış miktarı kadar.

Meteoroloji tarafından son 1 hafta içinde Edirne'de metrekare için 47 kilogramlık yağışın düştüğü ifade edildi.

Yorumlar (0)