Sınır dışı dilen Djokovic’in Avustralya kaderi belli oldu

Avustralya Açık Tenis Turnuvası’na katılmak amacıyla gittiği Melbourne’de “aşı muafiyetine” sahip olduğunu belirten ancak sunduğu belgeleri kabul edilmeyen Sırp tenisçi Novak Djokovic’in vizesi için iki kez iptal kararı verildi. Sınır dışı edilen Djokovic, gelecek 3 sene boyunca Avustralya’ya giriş yapamayacak. 

SPOR 17.01.2022, 11:36 17.01.2022, 14:50
Sınır dışı dilen Djokovic’in Avustralya kaderi belli oldu

Avustralya Göç Bakanı Alex Hawke, geçtiğimiz günlerde ülkeye giriş vizesi iptal edilen Djokovic hakkında yeniden vize iptali kararı vermişti. Avustralya Federal Mahkemesi, Bakan Alex Hawke’ın vize iptali kararını onaylamasının ardından tek erkeklerde Avustralya Açık Tenis Turnuvası’nda bir ilk yaşandı. Geçen seneki şampiyonluk unvanını koruma şansını kaybeden 34 yaşındaki tenisçi Djokovic, sınır dışı edildi. 

Aşı yaptırırsa ülkeye daha erken girebilir 

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, resmi bir radyo kanalına katıldı ve burada Djokovic ile ilgili soruları cevapladı. Ünlü Sırp tenisçinin 3 seneden önce ülkeye dönüşüne izin verilmeyeceğini belirten Morrison, Djokovic’in aşı yaptırması halinde bu sürenin kısalabileceğine dair sinyaller verdi. 



“Avustralya’ya geleceklerin kanunlara uyması gerekir” 

İçişleri Bakanı Karen Andrews ise Djokovic’in şu anda Avustralya hükümetine sunduğu “aşı muafiyeti” belgelerinin geçerli olmadığını ancak ileriki dönemlerde gerçekten aşı yaptırmamasını gerektirecek bir durum oluşması halinde Djokovic’in belgelerinin dikkate alınacağını vurguladı. 

Uluslararası kamuoyunda pek çok kişinin Avustralya hükümetine tepki gösterdiğinin farkında olduklarını dile getiren Andrews, Avustralya’ya gelmek isteyen herkesin yürürlükteki kanunlara uymak zorunda olduğunu belirtti: “Avustralyalı vatandaşlarımız, Morrison ve hükümetinin, ülkenin güçlü sınırlarını ve kanunlarını koruması için ellerinden geleni yapacaklarına dair emin olmalıdırlar.” 



Muhalefet partileri, hükümeti destekliyor 

Ülkedeki muhalefet partileri Djokovic’i sınır dışı etmek konusunda hükümetle hemfikir olduklarını dile getirirken uzayan sürecin Avustralya açısından uluslararası kamuoyuna kötü bir imaj yansıttığını belirttiler. 

Sınır dışı edilme süreci neden uzadı? 

Aşı karşıtı olup olmadığını henüz açıklamayan Djokovic, 17-30 Ocak 2022 tarihlerinde Melbourne’de düzenlenecek olan Avustralya Açık Tenis Turnuvası’na, aşıya karşı tıbbi muafiyeti olduğunu belirterek aşısız olarak katılacağını dile getirmişti. 



Melbourne’e gelen Djokovic’in aşıya karşı muafiyetiyle ilgili çıkarttığı belgeler, Avustralya hükümeti tarafından kabul görmemişti. Bu şekilde ülkeye giriş vizesi iptal edilen Djokovic, mültecilerin kaldığı otele gönderilmişti. Avustralya Açık Tenis Turnuvası’nda 9, tenis kariyerinde ise 20 grand slam şampiyonluğu bulunan ünlü Sırp tenisçi, vizesinin iptaline ilişkin itirazda bulunmuştu.  

İtiraz sürecinden sonra mültecilerin otelinden ayrılan Djokovic, Avustralya Açık Tenis Turnuvası’nın finallerinin oynandığı Rod Laver Arena’da antrenmanlara katılmıştı. Ancak Göç Bakanı Alex Hawke, yetkilerini kullanarak Sırp tenisçinin vizesini ikinci kez iptal ettirmişti. Bunun üzerine tenisçinin avukatları iptal kararı ile mahkemeye tekrar başvursa da Djokovic, sınır dışı edildi. Bu süreçte ünlü tenisçinin sık sık itiraz etmesi, süreci oldukça uzattı.  

Yorumlar (0)