İşte Şampiyonlar Ligi'nin yeni formatı!

Şampiyonlar Ligi'nin formatı 2024-2025 sezonu ile birlikte değişecek. İşte Devler Ligi'nde uygulanacak yeni format...

SPOR 10.05.2022, 18:51 Hakan Öksüz
İşte Şampiyonlar Ligi'nin yeni formatı!

UEFA'nın 1 numaralı organizasyonu Şampiyonlar Ligi, dünya çapındaki en popüler organizasyolardan biri olarak her yıl milyonlarca izleyici tarafından takip ediliyor. Avrupa'nın kulüpler düzeyindeki devlerinin kozlarını paylaştığı turnuva, Dünya Kupası ile birlikte futbolun zirvesinde yer alıyor.

İsviçre sistemi uygulanacak!

Şampiyonlar Ligi'ni organize eden UEFA, 2024-2025 sezonu ile birlikte turnuvada büyük değişiklikleri hayata geçirecek. Devler arenasında yarışan takım sayısının 32'den 36'ya çıkarılacağını duyuran UEFA, Şampiyonlar Ligi'nin yeni formatının isminin "İsviçre sistemi" olduğunu bildirdi.

Yeni format nasıl olacak?

Buna göre her biri 4 takımdan oluşan 8 grupluk sistem tarihe karışacak. Şampiyonlar Ligi'nde gerçek anlamda lig sistemi uygulanacak. Her takım kendi evinde 4 ve deplasmanda 4 maç olmak üzere en az 8 karşılaşmaya çıkacak.

Bu zorlu ligde ilk 8 sıra içine giren takımlar, son 16 turuna adını yazdıracak. Sıralamada sonraki 16 takım (9 ile 24'üncü basamak arası) play-off maçlarına çıkacak. Öte yandan Avrupa Ligi ve Avrupa Konferans Ligi'nde de benzer bir format değişikliğine gidilecek.

Ekstra dört kontenjan hangi takımlara gidecek?

Yeni sisteme göre Şampiyonlar Ligi'ndeki dört yeni kontenjan, şu takımlara gidecek:

  • UEFA klasmanında 5'inci ülkenin yerel liginde 3'üncü olan takım,
  • Yerel lig şampiyonları arasından gelen takım (Şampiyonlar Yolu)
  • Avrupa'da önceki sezon en iyi performans gösteren ekipler (2 takım)
Yorumlar (0)