Yeşil Sol Parti, İsrail-Filistin savaşında desteklediği tarafı açıkladı

TBMM Grup Toplantısı'nda konuşan Yeşil Sol Parti Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, İsrail ile Filistin arasında yaşanan savaşa değindi. Filistin halkının yanında yer aldıklarını kaydeden Uçar, "Bununla birlikte savaşta sivillere yönelik şiddeti kabul etmemiz mümkün değil." dedi. Sivil anayasaya da ihtiyaç duyulduğunu belirten Uçar, "Kürt sorununa yeni anayasada yer verilmeli." diye konuştu.

SİYASET 10.10.2023, 15:18 10.10.2023, 18:06 Hakan Öksüz
Yeşil Sol Parti, İsrail-Filistin savaşında desteklediği tarafı açıkladı

Yeşil Sol Parti Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, TBMM Grup Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. İsrail ile Filistin arasında süren çatışmalara değinen Uçar, "İsrail'in neden olduğu savaş, tüm dünyanın gözü önünde yaşanıyor. Filistin halkı yıllardır direnişini sürdürüyor. Özgür yaşam mücadelesi için direnen Filistin halkını sonuna kadar destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Gazze'deki savaşta sivillere yönelik şiddeti kabul etmemiz mümkün değil"

İşgale karşı direnen halkların mücadelesinin değerli olduğunu kaydeden Çiğdem Kılıçgün Uçar, "Buna ilişkin yapılacak mücadele de o denli önemli. Her mücadele özgürlük getirecek diye bir şey yok. Tarihte bunun örnekleri çok fazla. Gazze'deki savaşta sivillere yönelik şiddeti kabul etmemiz mümkün değil. Şu an orada savaş hukukuna uyulmadığını görüyoruz. Doğrudan sivillere yönelik bir savaş yürütülüyor." dedi.

"İsrail, savaşı derinleştiren operasyonlarını durdurmalı"

İsrail ile Filistin arasındaki savaşta sivillerin cani şekilde öldürüldüğünü belirten Uçar, "Bunun hemen durdurulması gerekiyor. Siviller üzerinden savaş yürütmek doğru değil. İsrail, savaşı derinleştiren operasyonlarını durdurmalı. Gazze'deki bütün yaşam alanlarına bomba yağdırıyorlar. Bu işgal politikasından acilen vazgeçilmeli. " değerlendirmelerinde bulundu.

"Her gün yeni bir zam haberi alıyoruz"

Türkiye'deki hayat pahalılığı hakkında konuşan Yeşil Sol Parti Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, "Her gün yeni bir zam haberi alıyoruz. Milyonlarca kişi açlığa mahkum edilmiş durumda. İnsanlar, en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz halde. Verilere göre yoksullukla mücadele eden insan sayısı 28 milyon. 56 milyon vatandaş ise açlıkla mücadele ediyor." ifadelerini kullandı. 

"İktidarın emeklilere reva gördüğü maaşa bakın"

86 milyonluk Türkiye'de rahat yaşayabilen insan sayısının 2 milyon olduğunu kaydeden Uçar, "Daha kış gelmeden doğal gaz ve elektrik faturalarının derdine düşüldü. Vatandaşlar, nasıl ödeme yapacaklarını kara kara düşünüyor. İktidarın emeklilere reva gördüğü maaş ayda 7 bin 500 lira. Cumhurbaşkanı müjde diye emeklilere bir defaya mahsus aylık 5 bin lira verileceğini açıklıyor. Bu paralarla geçinebilmek mümkün mü?" dedi.

"Kürt sorununa yeni anayasada yer verilmeli"

Sivil bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunu aktaran Uçar, "Toplumsal bir ihtiyaç bu, kimse görmezden gelemez. Yeni anayasayı eski kafayla yapamazsınız. Yeni anayasa yapılacaksa, Türkiye'nin en büyük problemi olan Kürt sorununu da içermelidir. Bu anayasal bir problemdir." değerlendirmelerinde bulundu.

Yorumlar (0)