Paşinyan'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması: Normalleşmeye hazırız

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Ermeni ve Türk temsilcilerin yaptıkları görüşmelerden olumlu bir netice beklediklerini ifade ederek 'Normalleşmeye hazırız' mesajını verdi. 

SİYASET 25.12.2021, 15:46
Paşinyan'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması: Normalleşmeye hazırız

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, 2,5 saatlik programda basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Gelen sorular sonrası pek çok meseleyi değerlendiren Paşinyan, Türkiye-Ermenistan ilişkilerine de temas etti.

Ermeni ve Türk temsilcilerin arasında yapılması beklenen görüşmenin ne zaman başlayacağına ilişkin soruya yanıt veren Paşinyan, "Umarım hemen başlar. 1-2 görüşme olmayacak. Oldukça uzun bir süreç. 4-5 görüşmenin ardından somut neticelere ulaşırsak her şey daha iyi olacak. Bekleyip görmek daha iyi olacak." sözlerini kullandı.

“İlişkileri normalleştirmek için hazırız”

Müzakerelerin neticesinde Ermeni cephesinin sözde Ermeni soykırımının tanınmasına ilişkin ısrarcı olup olmayacağına da cevap veren Paşinyan, "Tüm Ermeni yetkilileri, ön koşulsuz Türkiye ile ilişkileri normalleştirmeye hazır olduklarını bildirdiler. Yani (sözde) Ermeni soykırımı meselesi, ilişkilerin normalleşmesi, sınırların açılması konusunda hiçbir zaman ön koşul olmadı." açıklamasını yaptı.

Paşinyan, Türkiye ile görüşmelere başlanması ve Nahçivan’dan açılacak karayolu koridoruna Ermenistan tarafından izin verilmesi konusundaki eleştirilere ilişkin soruya şu cevabı verdi:

"Transit güzergah inşa etme, bizim için oldukça önemli. Türkiye ile ikili ilişkilerde olası iletişimin biraz daha geniş bir bölgesel değere sahip olabileceği görülüyor. Örneğin; Türkiye-Ermenistan demiryolu ve sınırının açılması, şu an gündemimizin en değerli konularıdır. Havayolu trafiğinin tekrar başlamasıyla ilgili umarız ki iki ülke arasında karşılıklı seferler hemen başlar. Beklentimiz; ikili ilişkilerin hemen normalleşmesi fakat anlamalıyız ki nüansları fazla olan çok problemli bir meseleyle karşı karşıyayız. Bu konuda, Ermenistan'da pek çok duygusal tavır var. Daha önce yapılan basın toplantısının son kısmında Türk-Ermeni ilişkilerine yönelik algılar ile ilgili söylenenler, büyük bir tartışma konusu olduğunu memnuniyetle söylemek isterim. Problemin özü ve esası anlaşılmaya çalışıldı. Gerçek olmayan bir iyimserlikten söz etmiyoruz. Bunun bir temeli bulunmuyor. Fakat taraflar iyimserlik ve konuşmak için gereken zemini hazırlamaya gayret ediyor."

“Başarılı bir sonuç olursa Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşülebilir”

Paşinyan, söz konusu görüşmelerde Ermenistan’ı Ruben Rubinyan'ın temsil edeceğini söyleyerek, "Sayın Rubinyan'ın deneyimi, eğitimi ve geçmişteki başarısı bunun için yeterlidir. Ayrıca Sayın Rubinyan'ın, söz konusu görevi yalnız başına almayacağını ve bu süreci yürütecek diplomatlarımızdan bir ekip oluşturulacağını aktarmıştım. Müzakere heyetinin başında Sayın Rubinyan var. Tabii ki bu durum, Sayın Rubinyan'ın tecrübelerinin önüne geçeceğini göstermez." sözlerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme planlanıp planlanmadığına ilişkin soruya da cevap veren Paşinyan, "Rubinyan'ın, Türk yetkilileriyle görüşmesinden başarılı bir netice çıkarsa o aşamaya kadar bu süreç olgunlaşır. Bu müzakerelerden sonra üst seviye görüşmeler izlenmelidir. Sürecin başarılı olması halinde bu görüşmeler kesinlikle olacaktır." sözlerine yer verdi.

Yorumlar (0)