HDP ittifak yapılan illeri açıkladı

31 Mart yerel seçimlerinde CHP, HDP ve İYİ Parti ittifakının yansıdığı TBMM tutanakları ortaya çıktı. HDP adına söz alan Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, HDP'nin meşru bir parti olduğunu, demokratik ve siyasal bir parti olarak seçim taktiği uyguladıklarını, her yerde de bu seçim taktiğini gizlemeden hayata geçirdiklerini ve açık açık yaptıklarını anlattı. Seçimler sonrası HDP ittifak ile ilgili açıkça "İş birliği yaptık" açıklamalarında bulunmuş ancak CHP ve İYİ Parti ittifakı gizli tutma ihtiyacı hissetmişlerdi.

SİYASET 10.12.2020, 09:37 10.12.2020, 18:42
HDP ittifak yapılan illeri açıkladı

CHP, 24 Haziran 2018 Genel Seçimlerinde HDP ile ittifak yapmış, bu iş birliğini 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde yine üstü kapalı biçimde sürdürmüştü.

CHP, HDP'nin desteğiyle yerel seçimlerde İstanbul, Ankara, Adana ve Antalya gibi tüm partiler için kritik öneme sahip büyükşehirleri almıştı.

31 Mart 2019 seçimleri sonrası "ittifak" üzerine yaşanan tartışmalar neticesinde HDP, ittifak yapıldığını, ittifak yapılmasaydı İstanbul ve Ankara'nın alınamayacağını vurgulamış, CHP ve İYİ Parti ise HDP ile yapılan gizli ittifakı deşifre etmekten kaçınmıştı.

CHP ve İYİ Parti, özellikle İYİ Parti'nin tabanından gelecek tepkiler sebebiyle HDP ile iş birliği yapıldığını saklı tutmak istese de, ittifakı doğrulayan açıklama yine HDP’den geldi.

2021 bütçe görüşmelerinin yapıldığı sırada HDP Grubu adına söz alan Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, partisinin 31 Mart 2018 yerel seçimlerinde açık bir şekilde Millet İttifakı’na destek verdiğini, HDP'nin gizli bir iş yapmadığını, yerel seçimlerde açıkça bir seçim taktiği uyguladıklarını, bunun suç olmadığını söyledi.

İttifak yapılan illeri tek tek açıkladı

31 Mart 2019 Genel Seçimlerinde uygulamayı planladıkları seçim taktiğini hayata geçirebilmek için seçim taktiğini açıklamaları gerektiğini belirten Hakkı Saruhan Oluç, 31 Mart 2019 yerel seçimleri sonrası 23 Haziran 2019 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine giderken CHP ve İYİ Parti'ye “Hodri meydan” dediğini hatırlatarak, "Burada, buna şahit olanlarınız var, sizler buradaydınız. HDP meşru bir parti. Demokratik ve siyasal bir parti olarak seçim taktiği hazırladık ve bunu hayata geçirdik. Yalnızca İzmir’de değil, İstanbul’da, Adana'da, Antalya’da, Aydın’da, Kocaeli’de, Yalova’da, Mersin’de her yerde seçim taktiği uyguladık ve bunu yaparken de açık açık yaptık” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)