Erdoğan’dan AİHM kararlarına sert çıkış: “Adil değildir, siyasidir”

2022-2023 Adli Yıl Açılış Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan AİHM kararlarına tepki gösterdi. “Açık ve net bir şekilde söylüyorum. AİHM kararlarında adil değildir, siyasidir.” dedi.

SİYASET 01.09.2022, 16:01
Erdoğan’dan AİHM kararlarına sert çıkış: “Adil değildir, siyasidir”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022-2023 Adli Yıl Açılış Töreni’ne katılım sağladı. Burada önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

“Olağanüstü zamanlardan kalma bir anayasa”

İnşa edilen eserlerin bir sonraki nesile aktarılacağına yürekten inandığını dile getiren Erdoğan, “Şu an da ne yaptıysak ileri nesiller açısından da eserlerimiz aynı anlamı taşıyacaktır. 2023 yılının bize ve sonramızdan gelen nesillere ilişkin fikirlerimiz üstünde düşünme, hedef belirleme, hayal etme ve tefekkür etme azmini vermesini diliyorum. Geride kalan yirmi sene içerisinde ülkemizin hukuk devleti konumunu güçlendirmek adına büyük reformlara imza atmış olduk. Türkiye’de anayasaların neredeyse birçoğunun olağanüstü zamanların ürünü olarak kalması, eskiden bu yana devamlı söylediğimiz bir problemdir.” dedi.

“Yeni çalışmanın olacağını umut ediyorum”

Özgürlükçü ve insan haklarına inanan bir anayasanın Türkiye’ye kazandırılamadığına vurgu yapan Erdoğan, “Diğer siyasi partilere bu konuda yeni bir anayasa oluşturma çağrısı yaptık. Kendi çalışmamızı da oluşturduk ancak uğraşlarımız bir sonuç almadı. Fakat bu konuda umudumuzu da yitirmedik. Yeni anayasa işlemleri için yeniden çalışmaları başlatacağımızı umut ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“Yargıda birlik oluşturduk”

Kişisel bilgilerin korunmasının güvenceye alınmasına değinen Erdoğan, “İnsan haklarının korunması konusunda daha etkin bir sistem oluşturduk. Askeri ve sivil yargı ikiliğini sistemden kaldırdık ve yargıda birliği sağladık. Adaletin zamanı geçmeden tecelli etmesi adına teknolojik ve bilimsel çalışmalardan yargımızın en üst seviyede istifade etmesini temin ettik.” dedi.

“Bu rezilliğe izin vermeyeceğiz”

Türkiye’de herkesin mücadelesini ahlak ve hukuk kuralları noktasında vereceğini aktaran Erdoğan, “Bazıları ülkemizin adalet sistemini, kirli oyunları olan suç çetelerinin eline bırakmak için çabalıyor. Bu şekilde bir rezilliğe izin vermeyeceğiz.” ifadesinde bulundu.

AİHM kararlarına sert tepki

Açıklamalarında AİHM kararlarına değinen Erdoğan, “AİHM’de sağlanan düzenlemeler için açık ve net bir şekilde ifade ediyorum. AİHM verdiği kararlarında adil değildir, siyasidir. Durum Türkiye olursa siyasi yönde karar alıyor. Adaletin çalışmasında oluşan aksaklıklardan şikayetçi olmak ve çökertmeye uğraşmak tamamıyla farklı bir yere gitmektedir. Adalete düşmanlık beslemek ise asla kabul edilmeyecek bir tutumdur, hatta ihanettir. Adaletin çalışma şeklinde gördüğünüz aksaklıklarından dolayı şikayet etmek ve bu sisteme husumet duymak arasında büyük bir ayrım vardır. İlkini anlayabiliriz, gerektiği zamanlarda iyileştirilmesi için adımlar da atılabilir bir düşüncedir. Fakat ikincisi tamamıyla ihanettir.” dedi.

“Şeytani tavırları görüyoruz”

Adaletin daha güçlü şekilde kurulacağını ve bu durumların önüne geçeceklerini söyleyen Erdoğan, “Karşımızdakilerin asıl amacı, ülkemizde bulunan hukuk devleti düşüncesini güçlendirmek değildir. Buna benzer şeytani tutumlara yürütme ve yasama alanlarında da şahit oluyoruz. Bunlar geçmiş zamanlarda benzer şekillerde ülkenin enerjisini düşürmüşlerdir. Kararlarını Türk vatandaşları için veren yargımızın bu vasfından rahatsızlık duyanların kimlerin değirmenine su götürdüğünü gördükçe fazlasıyla üzülüyoruz. Siyasi konularda mücadele ile ilgili herhangi bir çekincemiz bulunmamaktadır. Tek hedefimiz Türkiye’ye zarar gelmemesidir.” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)