CHP'li Karaca: Vatandaş 'of, of' diye inliyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, adını vermeden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun bütçe konuşmasında sarf ettiği ‘Oh, oh...’ sözlerine, "Halkımız ekonomik buhrandan dolayı 'Of, of...' diye inliyor. Halkımızı kandırmayın, halkımız o yoksulluğu çok derinden yaşıyor.” şeklinde yanıt verdi.

SİYASET 16.12.2020, 20:51
CHP'li Karaca: Vatandaş 'of, of' diye inliyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gerçekleştirilen bütçe görüşmelerinde konuşma yapan Karaca, 2021 yılı bütçesini, "Halkın eşit, adil, onurlu bir hayat hakkını değil, ‘Beşli Çete’nin cüzdan hakkını koruyacak bir bütçe." şeklinde tanımladı.



"83 milyona kuru ekmeği layık görüyorlar"

Gülizar Biçer Karaca, Meclis'teki konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Tefecilerin, yağmacıların büyük bir hevesle beklediği bu bütçede, sosyal bütçeleme yöntemlerinin başında gelen insan haklarına duyarlı bütçelemeden bahsetmek istiyorum. Halkımız ekonomik krizden "Of, of..." diye inlerken; "Oh, oh..." diyenden, aynı zamanda "Açlık yok." diyerek bir kuru ekmeği 83 milyonluk halkımıza layık görenlere ve "Ülkemizde yoksulluk problemi yok." diyenlere de insan haklarına dayalı bütçeleme yöntemini anlatmak durumundayım. Halkımızı kandırmayın çünkü o halk o yoksulluğu çok derinden hissediyor. 

‘İnsan haklarına dayalı bütçe’nin tanımı, halkımızın insanlık onuruna yakışır bir biçimde yaşayabilecekleri şartları sağlayan ve buna kaynak ayıran bütçe anlamına gelir. Yani, çocuğuna mama alamadığından şekerli su içirmek mecburiyetinde kalan annelerin olmadığı bütçe anlamına gelir. Genç vatandaşlarımız işsizlik kıskacında sıkışıp kalmışken, ‘Sosyal güvenlik destek primini ödemedin.’ diyerek sağlık hakkından faydalanma haklarının ellerinden alınmadığı bütçe demektir. Eğitim-öğretim hakkına, derslere ulaşabilmek için buz gibi dağlara çıkıp oradan internet çekmesi için bekleyen öğrencilerin olmadığı bütçe demektir. İktidara eleştiri yönelttiği için 80 yaşındaki kadının alelacele gözaltına alınıp derdest edilmediği bütçe demektir. Ülkemizde 10 milyon işsiz bulunurken; 10 milyon işsizin varlığını kabul ederek bu işsizlere çalışma hakkı tanıyacak yatırım kaynaklarının planlandığı bütçe demektir. Örgütlenme hakkının önündeki çelik engellerin ortadan kaldırıldığı bütçe demektir. Önümüzdeki yılın bütçesi bu şekilde bir bütçe mi? Tabii ki hayır.

Önümüzdeki yılın bütçesi bize anlatıyor ki, ‘Ben, halkın eşit, adil, onurlu bir hayat hakkını değil, ‘Beşli Çete’nin cüzdan hakkını koruyacak politikalar meydana getireceğim.’. Bu bütçe bize anlatıyor ki, ‘Sarayın, saray ortaklarının, faiz baronlarının milyonlarca dolarlarını ceplerine indireceği fakat halka bir kuru ekmeğin çok görüleceği politikalar üreteceğim.’. Yani, söz konusu bütçe, asla sosyal bütçe değil. Bu bütçe, insan haklarına dayalı bir bütçe hiç değil.”

Yorumlar (0)