Saraçhane'de polis ile göstericiler arasında arbede!

Taksim'e giden tüm yollar, bariyerler ve TOMA'larla engellendi. Saraçhane'de ise hareketlilik arttı. Konfederasyonlar, sendikalar, işçi sendikaları ve siyasi parti temsilcileri meydanda toplanmaya başladı. Alana girmek isteyenler ise üst aramasından geçti. Saraçhane'de polis ile göstericiler arasında arbede çıktı. Saldırıların ardından CHP lideri Özel ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun bölgeden ayrıldığı görüldü. Kalabalığın flamalarla başlayan saldırısı kaldırım taşlarının sökülüp polislere atmaya dönmesi ile saat 12.51 gibi DİSK ve KESK grupları bölgeden ayrılma kararı aldı. Taksim Meydanı’na doğru yürümek isteyenlere, polis biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti. Yaşanan arbedede hafif yaralanan polisler olurken, bazı vatandaşlar biber gazı nedeniyle fenalaştı. Sendikalar, “Artık Taksim’i daha fazla zorlamayacağız.” açıklaması yaparken, Saraçhane’deki gerginlik büyük oranda sona erdi. Olaylarda marjinal grupların saldırısı nedeniyle yaklaşık 30 emniyet görevlisinin yaralandığı kaydedildi.

GÜNDEM 01.05.2024, 10:57 01.05.2024, 17:04 Melina Ay
Saraçhane'de polis ile göstericiler arasında arbede!

İstanbul’da 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı Taksim’de kutlamak isteyen konfederasyon, sendika, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları Fatih’teki Saraçhane Meydanı’nda toplandı.1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla kutlama yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs'ı kutlamak isteyen konfederasyon, sendikalar, işçi grupları ve siyasi parti temsilcileri, Saraçhane'de toplandı.

Saraçhane’deki meydana giren vatandaşlar, polis tarafından üst aramasından geçirildi.

ÖZEL VE İMAMOĞLU DA ALANA GELDİ: ÖZELDEN AÇIKLAMA...

CHP ile DİSK'ten Saraçhane çıkarması! Özgür Özel isyan etti

Bölgede polisin güvenlik önlemleri sürerken, DİSK öncülüğündeki sendika ve siyasi partiler Taksim Meydanı’na doğru yürümek için sukemerine doğru hareket etti.

Bu sırada DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, emniyet amirleriyle bir görüşme gerçekleştirdi.

Bu görüşmenin ardından alanın ön tarafındaki bazı gruplar bir anda ellerinde flamlarla polise vurmaya başlamasıyla gerginlik başladı.

Kalabalığın kaldırım taşlarını ve direkleri söküp polise saldırısını şiddetlendirince, sakinliğini koruyan polisler amirlerinin aldığı kararla önce biber gazı daha sonra ise plastik mermi kullandı.

Yaşanan arbede sırasında hafif şekilde yaralanan polisler ve biber gazı nedeniyle fenalaşanlar oldu.

Saraçhane'de tansiyon yükseldi

Saraçhane'de polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı. Biber gazı sıkan polis, plastik mermilerle göstericilere müdahale etti. Bölgeye akın akın yeni gruplar gelirken, tansiyon yükseldi. Saldırıların başlamasının ardından CHP lideri Özel ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu bölgeden ayrıldı. 

Püskürtülen grupların, yeniden toparlanarak polisin üzerine yürüdüğü görüldü.

Çok sayıda siyasi parti ve sendika temsilcisinin bulunduğu alanda polisin "dağılın" ikanıza ıslıklarla karşılık verildi. 

Kalabalığın flamalarla başlayan saldırısı kaldırım taşlarının sökülüp polislere atılmaya dönmesi ile saat 12.51 gibi DİSK ve KESK grupları bölgeden ayrılma kararı aldı. 

Bölgede toplanan sendikalar, “Artık Taksim’i daha fazla zorlamayacağız.” açıklaması yapması ile alandaki gerginlik bu açıklamanın ardından büyük oranda sona erdi.

Arbede sırasında iyi niyetli yürüyüş gruplarınında polise taş atanları durdurmaya çalışması ise dikkat çekti.

CHP, DİSK ve KESK  yaşanan arbede öncesi yaptıkları konuşmada herhangi bir arbede yaşanmasını istemediklerini defalarca vurgulamışlardı.

Polislerden uyarı: "Taş atmayın, burada gazeteciler var" 

Bazı göstericiler, yerden taş sökerek polis ekiplerine fırlatmaya başladı. Göstericileri uyaran polisler, "Taş atmayın, burada gazeteciler var." diyerek kalabalığı sakinleştirmeye çalıştı.

Polisin bölgedeki güvenlik önlemleri sürüyor.

Alana girmek isteyen vatandaşlar, üst aramasından geçirildi. Saraçhane'nin çevresindeki yollar trafiğe kapatılırken araçlar, trafik polislerince alternatif güzergahlara yönlendiriliyor. Çevik kuvvet ve TOMA'lar Bozdoğan Kemeri'nin altında Saraçhane Meydanı girişine kurulan noktalarda polis ekipleri, bu bölgeye gelenlerin üst aramasını yapıyor. Aramanın ardından sivil girişine de izin verilen meydanda, TOMA gibi polis araçları konuşlandırıldı. Unkapanı istikametinde Bozdoğan Kemeri'nin altına çevik kuvvet ve TOMA'lar yerleştirildi.

Yaklaşık 30 emniyet mensubu yaralandı

Söktükleri kaldırım taşlarını polislere fırlatan maskeli marjinal bir grup, yaklaşık 30 emniyet görevlisinin yaralanmasına sebep oldu.Damacana ve taşlarla polise saldıran marjinal eylemcilerin; Şişli Halaskargazi Caddesi, Fatih Saraçhane Meydanı, Beşiktaş Barbaros Bulvarı ve Beyoğlu Dolapdere'de halkın arasına karıştığı kaydedildi.

“29 cadde trafiğe kapatılacak”

Kapatılan Unkapanı istikametine geçmek isteyenlere geçit verilmiyor. Öte yandan Bakan Yerlikaya, konuya ilişkin açıklamasında, “İstanbul'da toplam 29 cadde ve bu caddeye açılan sokaklar trafiğe kapatılacaktır. İl genelinde 42 bin 434 polis görev yapacak” şeklinde konuştu.

CHP ve DİSK, Saraçhane'de

Taksim kısıtlamasına tepki gösteren CHP ile DİSK, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Saraçhane'de buluştu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da yer aldığı korteje CHP İstanbul İl Başkanlığı ve sendika üyeleri katıldı.

CHP lideri Özgür Özel, "Yeni anayasa çalışmalarının konuşulduğu bir ortamda mevcut anayasaya uyulmuyor. Bu da yeni anayasa niyetinin suniliğini gösteriyor." dedi.

Yorumlar (0)