Özel’den AK Parti’ye eleştiri: “Seçmenin mesajını anlayamamışlar”

Yerel seçim sonuçlarını değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, AK Parti’yi işaret ederek “Seçmenin mesajını anlamadıkları ortada. Birisi CHP'nin kazandığı başarıya dönüp tesadüfen gibi hiçe saymakla meşgulken bir diğeri çıkmış seçimleri biz kazandık diyecek kadar seçmene karşı küstahlaşmış ve kibrinden arınamamış bir noktadır” dedi. CHP’nin seçimde çoğunluğu yakalaması üzerine genç seçmenlerin sorularını da yanıtlayan Özel, başarıya giden 3 kilit noktayı sıraladı…

SİYASET 20.04.2024, 13:25 20.04.2024, 18:27 Melina Ay
Özel’den AK Parti’ye eleştiri: “Seçmenin mesajını anlayamamışlar”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, parti genel merkezinde düzenlenen ‘Yerel Yönetimler Çalıştayı'nda belediye başkanları ile bir araya geldi. Çalıştay’ın iki oturumu gerçekleştirildi. Seçimlerden 20 gün sonra yerel seçimler hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Özel, “Seçmenin mesajını anlamadıkları ortada. Birisi CHP'nin kazandığı başarıya dönüp tesadüfen gibi hiçe saymakla meşgulken bir diğeri çıkmış seçimleri biz kazandık diyecek kadar seçmene karşı küstahlaşmış ve kibrinden arınamamış bir noktadır” dedi.

“Atatürk'ün geriye bıraktığı 3 anahtarla kazandık”

Gençlerin ‘seçim başarısı, formülü, anahtarı neydi?’ sorusunu sorduklarını belirten Özel, gençlerin sorularına şu şekilde yanıt verdi:

“Gencecik bir ekiple, çok tecrübeli bir ekiple birlikte 80 darbesinden bu yana açılmayan kapıyı açmak için düşünmeye başladık. ‘Geçmişte açılan kapının kilidi mutlaka bir yerlerdedir’ dedik. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bıraktığı 3 anahtarı aldık. Birinci anahtar, Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyeti kime emanet ettiği idi. Atatürk, Cumhuriyeti gençlere emanet etmişti. İşte, gençlik diyerek, gençleşme diyerek, daha çok genç aday diyerek ilk anahtarı soktuk, çevrildi. İkinci anahtar... Cumhuriyet, kadını eşit yurttaş, eşit temsil ve kadına olan güvenle yükselmişti. Çok daha fazla kadınla ikinci kilidi de açtık. Üçüncü kilit... Yine Atatürk, bu ülkenin neden işgale uğradığını çok iyi biliyordu. Fatih Sultan Mehmet, çağ açıp çağ kapatırken, dünyanın en iyi mühendislerini getirip, dünyanın en ileri toplarını döktürüyordu.

Hazerfen Çelebi, Mimar Sinan... Bu ülkenin doğru istikametinin, bir yön olarak batı değil, bilim orada olduğu için, zamanında orada fenne sarıldıkları için, bilime yüzünü dönmüştü. Çağdaş dünyadaki en iyi yönetilen siyasi partiler nasıl yönetiliyorsa, bu süreci öyle yönetmek kararını konuştuk ve uyguladık. Bütün bilgiler üretildi, paylaşıldı, haftalık revizyonlarla her şey ölçme, değerlendirmeyle yönlendirildi. Hepimiz birden, bilime sarılarak ve bilimin söylediğini dinleyerek, gereğini ona göre yaparak kazandık. O yüzden, üçüncü anahtar da bilimsel yöntemlerdi.”

“Tapusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e aittir”

Bugünkü çalıştayda 650 kişilik bir salonda seçilmiş belediye başkanları ve il başkanları ile bir araya gelmenin gururunu yaşadığını aktaran Özel, “Gerçekleştirdiği kurultayda bu salonun hınca hınç doldurulması, her bir kişinin koltuğunda ilçe ve il seçim kurullarından aldıkları mazbatalarla seçilmiş CHP'li olmasının gururunu yaşanmaktadır. CHP, zaman zaman baraj altında kalsa da, il başkanlarının bile çelengi taşıdığı günler yaşasa da, 81 ilde Atatürk'ten emanet bu bayrağı yere düşürmeden bugünlere taşıyan ve babaevi olarak adlandırılan yerin herkesin içine doğduğu, büyüdüğü, başı sıkışan herkesin çorbasının kaynadığını bacasının tüttüğünü bildiği bir yer olduğu ifade edilmektedir. Bu babaevinin tapusu ise Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e aittir” diye konuştu.

“Partimiz artık toplumun her kesiminden oy alabilen bir siyasi partidir”

Seçim sürecinin tamamlanmasının ardından büyük bir zafer elde ettiklerini vurgulayan Özel, “Bugün burada, yıllardır o babaevinin çorbası kaynasın diye sahip çıkanları, bacası tütsün diye odun kesenleri, aramızda olmayanları rahmetle, yaşayanları minnetle anarak bizi bugünlere getiren ve partimizi 47 yıl sonra birinci parti yapabilmemiz için en kötü günde bu partiye sahip çıkanları tebrik ediyorum. En zor zamanlarda görevlerini layıkıyla yaparak, en iyi kamu görevlerini liyakatle, şeffaf ve açık bir şekilde yürüten ve geçmişte yerel yönetimlerde görev alıp bugün bu salonu hınca hınç dolduracak kadar çok mazbatayı almamızı sağlayan tüm belediye başkanlarımıza yürekten teşekkür ediyorum.

Yerel seçimlerin sonunda 14 tane büyükşehiri, 21 il merkezini kazanarak toplam 35 ilde belediyeleri kazandık ve en yakın partiden 11 fazla il belediyemiz var. 314 ilçede, 60 beldede, 409 belediyeyi hep birlikte kazandık. Yüzde 38 oy oranına ulaşarak partimizi hep birlikte birinci parti yaptık. Partimiz artık toplumun her kesiminden oy alabilen bir siyasi partidir. Büyük bir başarı elde ettik” açıklamalarına yer verdi.

“ ‘CHP'liler nasıl olsa kazanamıyor’ algısını yıktık”

Bu sonuçlarla parti ve seçmenlerin bütün algısının değiştiğini dile getiren Özel, “AK Partili seçmen, devamlı aynı isimlerin belediye başkanı adayı olmasından bıktı. ‘Bizim adayımıza oy veriyorlar’ demeye alıştıkları için yerinde saymaya devam ettiler. ‘CHP'liler nasıl olsa kazanamıyor’ algısını yıktık. AK Parti'yi istemeyenler MHP'ye, MHP'yi istemeyenler AK Parti'ye oy veriyor. Seçimi bize, kendi seçmenimiz kaybettiriyordu, acı bir tecrübedir ama biz bu seçimle birlikte bunları aştık.

Bu seçimde milliyetçi demokratların payı vardır. Bu seçimde muhafazakar demokratların payı vardır. Bu seçimde tüm Kürt demokratların emeği vardır. Seçimleri Türkiye ittifakı kazanmıştır, Türkiye kazanmıştır. Türkiye ittifakının belediye başkanlarına selam olsun. Üzerimizdeki yüzde 25'lik cam tavanı, bu sonuçlarla beraber tuzla buz ettik” ifadelerine yer verdi.

“Seçmenin mesajını anlamadıkları belli”

Cumhuriyet'in ikinci yüzyılında Cumhuriyet'in tarihini yeniden yazma fırsatını yakaladıklarını söyleyen
Özel, “Yetkiyi kimden aldığımızı biliyoruz. Alınan kredi bir tüketim kredisi değil, düpedüz bir yatırımcı kredisidir. Bu krediyle Türkiye'nin geleceğine yatırım yapıldı. Gelecek 4 yıl boyunca nasıl yönetileceğini görmek için bir deneme süreci var. Eğer kötü yönetilirse geri çekilir. Her geçen gün iktidara yürüdüğümüzün bilinciyle, ciddiyetiyle ve sorumluluğuyla davranmak zorundayız.

Seçim gecesi seçmenin mektubunu balkonda okuyanlar, grup toplantısında hikaye anlatmaya başladı. Seçmenin mesajını anlamadıkları belli. Seçimleri biz kazandık diyecek kadar seçmene karşı küstahlaşmış ve kibrinden arınamamış bir noktadayız. Erdoğan ile yüz yüze görüşeceğim. Kutuplaşmayı kırmak için adım atacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

“Kepez Belediye Başkanı’na haksızlık yapıldı”

CHP’ye oy verenleri ötekileştirildiğinden bahseden Özel, “AK Parti seçmeninin protesto ettiği doğrudur ama siz değerli adaylara oy verdikleri de ortadadır. Bir erken seçim talebi olacaksa o şöyle olacak. Sarı karttan anlamayıp ikinci sarı kartı arayanlar var. Bizimkiler ‘CHP'ye oy vermedi’ diyorlar. Sonuçlar bal gibi ortada. CHP'ye oy veren seçmene ‘Sen hainsin’ diyor. İlk oy vermediğinde hain ilan ediyor. Biz gelene hoş geldin derken onlar gideni kendinden saymamakta. Varsın öyle yapsınlar, varsın milletin mesajını almasınlar. Millet mesajı doğru okuyanlara gereğini yapanlara da diyeceğini bilir. Bir mesaj almama durumu da Antalya Kepez Belediye Başkanımıza yapılan haksız muameledir” açıklamalarına yer verdi.

Yerel Yönetim Çalıştayı’nın ilk oturumu tamamlanırken, 2’nci oturumda açıklamalarına devam eden Özel’in açıklamalarında satır başları şu şekilde:

“Gençleri dinledik”

“335 bin tekil anketle aday belirleme sürecimize katkı sağladık. Sahada 265 bin tekil anketle adaylarımızı takip ettik. Seçime 10 gün kala risk ve fırsat illerindeki adaylarımızın durumunu detaylı olarak inceledik. Örneğin, Kilis gibi düşük şanslı bir ilde, doğru aday belirleme süreciyle gençlerin ve yerel örgütün sesini dinledik. AK Parti ve MHP seçmenlerinin sıkıldığını gözlemledik ve buna uygun stratejiler geliştirdik. Kilis'e giderek yerel halkla açık bir şekilde konuştuk ve aldığımız geri bildirimlerle programımızı güncelledik. Bu süreçte öğrenilmiş çaresizlik algısını kırmaya çalıştık ve Kilis'te olumlu bir geri dönüş aldık.”

“Bilimsel yöntemlere güvendik”

“Seçim akşamı ilk haber Kilis'ten geldi: CHP Kilis Belediyesini kazandı. Bu zaferde herkesin katkısı oldu. Bilime ve bilimsel yöntemlere güvenerek, genel başkanın liderliğinde doğru stratejileri belirledik. Risk ve fırsat illerinde çalışarak başarı elde ettik. Reklam kampanyalarını belirlerken siyasi iletişimi ön planda tuttuk ve dünya standartlarında bir çalışma yaptık. Başkan adaylarının özel durumlarını dikkate alarak kampanyaları tasarladık. Sonuç olarak, kimsenin birbirinin ayağına basmadığı, dengeli bir süreç yaşadık ve başarı elde ettik.”

“Sosyal belediyecilik anlayışını getirdik”

Hazırladığımız reklam filmleri ve şarkılar öncelikle odak gruplara dinletildi, rahatsızlık yaratabilecek kelimeler değiştirildi. Reklamların etkisi ölçülerek, şarkının tuttuğu anlaşıldığında yayınlandı, tutmayanlar ise maliyeti ödenerek çöpe atıldı. CHP olarak bilime ve üçüncü anahtara sıkı sıkıya sarıldık ve başarı elde ettik. Biz CHP’yiz, bu topraklara sosyal belediyecilik anlayışını getiren, sosyal devlet anlayışını getiren, sosyal demokrasiyi yerleştiren partiyiz. Büyük mirasın sahibiyiz. Türkiye’de yerel yönetimler tarafından ilk kez ortaya konulan kentsel dönüşüm, toplu konut, metro, metrobüs, hafif raylı sistem, biyolojik arıtma gibi belediyecilik hizmetlerini Türkiye’ye ilk kez getiren parti biziz. CHP'nin sosyal belediyecilik anlayışının Türkiye'ye getirdiği hizmetleri vurgulayarak, bu mirasa sahip çıkacağımızı belirttik. Gelecekte de herkesle iletişim halinde olmaya devam edeceğiz.”

“Asıl gerçek beka sorunu…”

Ülkenin gençlerinin yurtdışına gitme isteği, uydurma beka sorunlarıyla kullanılarak siyasi söylemlerde bulunuldu. Ancak gerçek beka sorunu, gençlerin yurtdışında hayal kurmasıdır. Ülkenin geleceği için, Atatürk'ün partisinin kazanmasıyla, Cumhuriyetin ilkelerine ve hedeflerine uygun olarak demokrasinin yeniden inşa edilmesi ve ekonominin güçlendirilmesi gerekmektedir. Sorumluluk bizim omuzlarımızdadır.

Yorumlar (0)