Uzmanlar uyarıyor: Ömür boyu geçmeyen ağrılara sebep olabilir!

Kupa tedavisi olarak da bilinen hacamat uygulaması, sırt ağrılarından kurtulmak isteyen kişiler tarafından tercih ediliyor. Uzmanlar, alanda yeterli donanıma sahip olmayan kişiler tarafından yapılan hacamatın risklerini anlattı. Ağrılarından kurtulmak isteyen kişilerin, yanlış uygulama nedeniyle ömür boyu geçmeyen ağrılar çekebileceği kaydedildi.

SAĞLIK 02.01.2024, 14:03 Hakan Öksüz
Uzmanlar uyarıyor: Ömür boyu geçmeyen ağrılara sebep olabilir!

Son yıllarda kendilerini uzman olarak tanıtan kişiler tarafından yapılan uygulamalar, yarardan çok zarar veriyor. "Hacamat" olarak da bilinen mezoterapi, yanlış ellerde ömür boyu süren ağrılara sebebiyet verebiliyor. Uzmanlar, kupa tedavisi ile ağrılarından kurtulmak isteyen kişileri uyardı. 

Kendini "uzman" olarak tanıtan kişileri araştırın!

Uygulamalarda yapılan yanlışlar nedeniyle vatandaşların sağlığının tehlikeye girdiğini kaydeden uzmanlar, "Bu alanda yeterliliği bulunmayan kişilerin uygun olmayan koşullarda işlem yapması, ciddi risklere gebe. Gazetelerde ve televizyonlarda kendi ürünlerini tanıtan ve kendisini uzman olarak tanıtan birçok kişi var. Bu kişilerin yeterliliği olup olmadığı araştırılmadan işlem yaptırılmamalı." uyarılarında bulundu.

Kullanılan diğer ilaçların dozunu etkileyebilir

Koronavirüs salgını sonrası kullanımı artan kan sulandırıcı ilaçların birçok maddeyle etkileşime girerek zararlara yol açabileceği belirtiliyor. Zerdeçal benzeri ürünler, kullanılan ilaçları seyrelterek etkilerini minimuma indirebilir. Dolayısıyla alanında uzman olmayan kişilerin yazdıkları reçeteler, kişilere yarardan çok zarar verebilir.

Hacamat uygulamasında kesiklerin derinliği fazla olursa...

Vücuttaki akupunktur noktaları üzerine yapılan hacamat uygulaması için oldukça uzun bir eğitim sürecinden geçmek gerektiğine vurgu yapan uzmanlar, "Bu uygulamada sırta kupalar konuluyor. Kesici aletlerle deriye çizikler atılıyor, bazen delikler açılıyor. Bu kesiklerin derinliğinin fazla olması durumunda yara dokusu oluşabilir. Böyle bir yara dokusu, kişiye ömür boyunca geçmeyen ağrılar verebilir. İşlem sırasında yapılan küçük bir yanlış, ağrıları daha da artırabilir." şeklinde uyarılar yapıyor.

Yorumlar (0)