Turkovac, Omicron’a karşı ne kadar etkili?

Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, “Kovid-19’un Omicron varyantına karşı 3 doz Turkovac aşısının ciddi koruyucu olduğunu tespit ettik” açıklamasını yaptı.

SAĞLIK 17.03.2022, 15:24 18.03.2022, 17:17
Turkovac, Omicron’a karşı ne kadar etkili?

Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Erciyes Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen İç Anadolu Kariyer Fuarı’nda öğrencilerle bir araya geldi.

Tecrübelerini öğrencilere aktaran Özdarendeli, açıklamasında şu sözleri kullandı:

“İnsanlar, pes etmeyip bir şeye inandığında, her türlü şeyi başarabileceğini söyleyebilirim. Sabretmek gerek. Günü kurtarmaya çalışıp yalnızca kariyer basamaklarını hızlı bir biçimde çıkıp rahat bir yere geleyim düşüncesi ile hiçbir başarının elde edilmediğini net olarak size söylüyorum. Bir şey kazanmak istiyorsanız, kariyerinizi sağlam bir yere oturtmak istiyorsanız çok çalışıp acı çekmeniz gerek. Bırakmamanız ve sabretmeniz lazım. Tüm bunlar Turkovac’ın özelinde var. Ekibimde benim dışımda hoca yok. 8-10 kişilik doktora öğrencimiz var. Onların çabaları ve yaptıklarıyla başardık. Bu sebeple bu aşamada çalışmadan ve emek vermeden elde edilen şeylerin anlamı yok. Sabrettiğiniz, bırakmadığınız ve çalıştığınız zaman başarı kendiliğinden zaten geliyor.”

“Aşı biliminde görev alacak insanların yetişmesi oldukça önemli"

“Ben Turkovac’ı yalnızca aşı olarak görmüyorum.” diyen Özdarendeli, “Ülkemizin bir markası haline geliyor ve bir modeli oluyor. Üniversite, özel ve kamu sektör işbirliğinin en başarılı örneklerinden biri olacak. Ben şundan eminim ki, yalnızca gelecekteki pandemilerde devletimiz ve milletimiz daha hızlı refleks gösterecektir. Aşı biliminde görev alacak insan yetişmesi oldukça önemlidir. Parayla bunları satın alamıyorsanız. Kovid ile beraber o anlamda önemli kazanımlar sağladık. Şu an seri üretim yapılıyor fakat biz merkez olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Varyantlar ortaya çıktı. İlk başta Alfa, ardından Delta dünya genelinde sirkülasyon oluşturdu. Bir varyant çıktığında öteki varyantı baskılıyor ve diğer varyant ortadan yok oluyor. İnsanlar bu defa diğer varyant ile enfekte oluyorlar. Bu noktada aşıların koruyuculuğu belirleyici oluyor. Omicron’un Kasım ayından beri tüm dünyayı etkilediğini biliyoruz. Varyantlarla ilgili de ayrıca çalıştık. Yalnızca prototip Wuhan virüsünü izole ettikten sonra yine Alfa, Delta ve Omicron varyantlarını da izole ettik. Bu varyantlara karşı Turkovac’ın etkinliği ile ilgili çalışmalarını tamamladık. Alfa ve Deltayla ilgili daha önce yüzde 100 başarı sağladığımızı anlatmıştık.” şeklinde konuştu.

“Omicron'a karşı 3 doz Turkovac etkili”

Omicron'a karşı Turkovac’ın etkinliğine de değinen Özdarendereli, “Şimdi de Omicron'da 3 faz-2’deki gönüllülerle gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda, Omicron varyantına karşı 3 doz Turkovac aşısının çok etkili olduğunu ortaya koyduk. 3 doz Turkovac’ın Omicron’a karşı ciddi bir koruyucu olduğunu da gösterdik.” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)