Tavuk döner tüketimine dikkat! Uzmanlar uyarıyor

Yaz mevsiminin günden güne kendisini daha fazla hissettirmesiyle beraber gıda zehirlenmeleri de yükselmeye başladı. Sektördeki işletmeler ve uzmanlar, tavuk dönerin güvenilir ve bilindik yerlerden yenilmesini gerektiğinin altını çizdi.

SAĞLIK 28.07.2022, 11:25 29.07.2022, 17:07
Tavuk döner tüketimine dikkat! Uzmanlar uyarıyor

Türkiye genelinde en yüksek sıcaklıkları yaşayan Adana’da yaz mevsimi normallerinin üzerinde bir sıcaklıkla devam ediyor. Durum bu şekilde olunca da gıda zehirlenme tehlikesi gün geçtikçe artıyor. Günlük hayatta birçok kişinin severek yediği tavuk döner ise en hızlı bozulan gıdalar içerisinde bulunuyor. Bu konuda uyarı yapan uzmanlar ise tavuk dönerin güvenilir ve bilindik yerlerden tüketilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

“3 saatten fazla takılı durmamalı”

Sektörde çalışmakta olan işletmeler ise tavuk dönerin sıcak mevsimlerde 3 saatten daha fazla takılı şekilde durmaması gerektiğini, devamlı olarak yenileme işlemi yapılmasının zorunlu olduğunu belirtiyor.

Bir mutluluk çeşidi: Tavuk tüketmek

Tavuğun besin değeri açısından önemli olduğunu aktaran Acıbadem Adana Hastanesi’nde görevli Uzman Diyetisyen Pakize Gizem Akgül, sağlık yönünden de vücudun gereksinimi olduğunu belirtti. Tavuğun mutluluk hormonu salgılanmasında yardımcı olduğunu ifade eden Diyetisyen Akgül, “Tavuğun içerişinde triptofan şeklinde isimlendirdiğimiz amino asit bulunmaktadır. Bu amino asitte özellikle mutluluk hissini etkileyen serotonin hormonunun vücuda dağıtılmasını sağlar. Aslında günlük olarak tükettiğimiz tavuk, bizlere mutluluk veren gıdalar içerisindedir. O sebeple de biz oluşturduğumuz diyet listelerine kesinlikle tavuğu ekleriz” diye konuştu.

Tavuğun daha düşük kolesterol bulundurduğunu aktaran Diyetisyen Akgül, “İçerisinde düşük kolesterol olduğu için damar ve kalp hastalarının özellikle tavuk eti tüketmesini öneriyoruz” dedi.

Güvenilir yerlerden almak gıda zehirlenmesi riskini düşürüyor

Diyetisyen Akgül yaz mevsiminde tavuğu saklama konusunda daha dikkatli olunması yönünde uyarıda bulunarak, “Eğer ki tavuk satın alacaksanız bu güvenilir yerlerden olmalı. Bunun yanı sıra temiz şartlarda hazırlanmış olmalı. Satın alacağınız tavukların soğuk zincirlerde saklanmış olması gerekmektedir. Bu konulara dikkat ederek gıda zehirlenmelerini engelleyebilirsiniz” dedi.

Tavuğu nasıl pişirmeliyiz?

Tavuğun hazırlanma sürecindeki ayrıntıların da altını çizen Diyetisyen Akgül, “Tavuğu yemek olarak hazırlama aşamasında dikkatli olmanız gereken birkaç konu var. Tavuk eti kesinlikle çiğ kalmamalı ve iyi pişirilmeli. İç sıcaklığı özellikle 72 dereceye ulaşmalı. Dışardan pişmiş tavuk alıyorsanız da çok fazla dikkat etmelisiniz. Birçok restoranda yer alan ve çoğu kişi tarafından tercih edilen tavuk döneri kesinlikle güvendiğiniz ve bildiğiniz yerlerden alın” diye konuştu.

Tavuk nasıl saklanmalı?

Tavuğun satın alındıktan hemen sonra evde saklanması gerektiğine vurgu yapan Diyetisyen Akgül, “Satın alımı yaptıktan sonra çiğ durumdayken 3-4 günü geçmeyecek şekilde buzdolabında, 4 ayı aşmayacak şekilde de derin dondurucuda durdurulmamalıdır. Eğer tavuğu pişirdiniz ve buzdolabına koyduysanız 1-2 gün içinde tüketmeniz gerekmektedir. Pişmiş bile olsa tavuğu buzdolabında 2 günü geçmeyecek şekilde bekletmeyin” dedi.

“Dikkat edilmemesi tehlikeli durumlara sebep oluyor”

Adana’da uzun senelerdir tavuk dönercilik işiyle uğraşan Mehmet İkram Taş, “Tavuk döner yaz aylarındayken 3 saatte bir defa olmak üzere yenilenmeli. Normal tüketim yaptığınız tavuk sıcak bölgelerde bekletilmemeli ve günlük olarak tüketilmeli. Eğer bir tavuk döner gün boyu sıcakta beklerse çok zararlı olur ve gıda zehirlenmelerine sebep olur. Biz tavuk döneri gün içerisinde en az 3-4 kez yeniliyoruz. Tavuk ya da tavuk döner tanıdık ve ilindik yerlerden satın alınmalıdır. Hele ki şu yaz sıcaklarında dikkat etmezseniz tavuk zehirlenmesi yaşayabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)