Merkez Bankası Başkanı'ndan faiz yorumu: Doğruyu yanlışı zaman gösterecek!

2022 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 42,8'den yüzde 60,4'e yükselttiklerini kaydeden Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Aldığımız önlemlerle enflasyonda kalıcı düşüş hedefliyoruz. Faiz konusunda her ülke kendi politikasını uyguluyor. Kimin haklı olduğunu zaman gösterecek." dedi.

EKONOMİ 28.07.2022, 11:33 28.07.2022, 15:34 Hakan Öksüz
Merkez Bankası Başkanı'ndan faiz yorumu: Doğruyu yanlışı zaman gösterecek!

2022'nin üçüncü enflasyon raporu hakkında açıklamalarda bulunan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 42,8'den yüzde 60,4'e yükseltiyoruz." dedi. 2023 yılı enflasyon tahmini de yükselttiklerini kaydeden Kavcıoğlu, "Daha önceki raporumuza 2023 yılına ilişkin enflasyon tahmininin yüzde 12,9 olduğunu belirtmiştik. Bu tahmini yüzde 19,2'ye çıkartıyoruz." şeklinde konuştu.

"Küresel enflasyon yükselmeye devam ediyor"

Küresel piyasalardaki olumsuz havanın devam ettiğini ve enflasyondaki yükselişin sürdüğünü kaydeden Şahap Kavcıoğlu, "Enflasyon tahminleri son 25 yıl boyunca bu kadar yüksek olmamıştı. Küresel emtia fiyatlarında normalleşme görmemiz gerekiyor. Bu durumda ekonomi cari fazla verecek. Yurt içi ekonomik faaliyetlerde halen daha sürdürülebilir bir yapı mevcut." ifadelerini kullandı.

"Yatırım harcamaları artacak"

Yapılan anketlerin, yatırım harcamalarının artacağına işaret ettiğini belirten Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Enerji fiyatlarındaki artış ithalatı etkiliyor. İhracat ve yatırım kredileri, 2002'den bu yana görülmeyen rakamlara ulaştı. Enerji emtia fiyatlarının küresel ölçekte yüksek kalması nedeniyle dış ticaret açığında yeterli düzeyde iyileşme göremiyoruz. Turizmde bir iyileşme var, 2019 yılındaki rakamlara yaklaşıldı." dedi.

"Önlemler aldık, enflasyonda kalıcı düşüş hedefliyoruz"

Enerji ile gıda sektörünün dışındaki alanlarda görülen yüksek enflasyonu dış faktörlere bağlayan Kavcıoğlu, "Döviz kurunun yüksekliği de bunu etkiliyor. Çeşitli önlemler aldık, bunları uygulamaya koyacağız. Enflasyonda kalıcı şekilde düşüş gerçekleşmesini hedefliyoruz. Önceki raporda 2022 yılı gıda enflasyonu oranını yüzde 49 olarak belirlemiştik. Bu oranı yüzde 71,3'e yükselttik." diye konuştu.

"Faiz konusunda finans dünyasından hassasiyet bekliyoruz"

Yapılan çalışmalarla birlikte faizi arzu edilen bölgeye taşıyacaklarını söyleyen Kavcıoğlu, "Serbest piyasa, arz ve taleple oluşuyor. Herkes istediğini yapmakta özgür. Bir otokontrol mekanizması gerekiyor. İnsanların tercihi düşük faiz olursa o zaman işler değişir ve faiz, talep edilen bölgeye taşınır. Faizlerin düşürülmesi konusunda finans dünyasının hassasiyet göstermesi gerekiyor." dedi.

"Kimin doğru yaptığını zaman gösterecek"

Her ülkenin faiz konusunda kendi stratejisini uyguladığını hatırlatan Kavcıoğlu, "Bazı ülkeler faizi artırmayı tercih ediyor. Kimin doğru kimin yanlış yaptığını söylemek için zamana ihtiyaç var. Gelecekteki duruma bakarak bununla ilgili daha net şeyler söylenebilir. Bazı finans uzmanları, faiz artırımına giden ülkelerin de en doğrusunu yapmadığını söylüyor. Çünkü faiz artırımına rağmen halen daha resesyon endişesi hâkim." şeklinde konuştu.

"Türkiye'nin şartlarına göre karar alıyoruz"

Her ülkenin kendi politikasını uyguladığını, dolayısıyla da faiz konusunda Türkiye'yi eleştirmenin yersiz olduğunu ifade eden Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Türkiye'nin şartlarına göre karar alıyoruz. Para Politikası Kurulu olarak her ay toplantı yaparak gidişata göre politikamızı güncelliyoruz. Benimsediğimiz ekonomi politikası, istihdam ve ihracata ağırlık veren bir büyüme modeline dayanıyor. Faizle ilgili farklı düşünceler olabilir. Bununla birlikte aldığımız kararların Türkiye ekonomisi üzerindeki olumlu etkisini görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)