Fed faiz kararını açıkladı

Fed (ABD Merkez Bankası), politika faizini 75 baz puanlık artışla yüzde 2,25-2,50 bandına yükseltti.

EKONOMİ 27.07.2022, 21:30
Fed faiz kararını açıkladı

Fed tarafından gerçekleştirilen açıklamada, faiz oranının yükseltilmesi kararının oy birliğiyle alındığı belirtildi.

Son üretim ve harcama göstergelerinin yumuşadığı kaydedilen açıklamada, bununla beraber son aylarda istihdam kazanımlarının kuvvetli olduğu ve işsizlik oranlarının düşük kaldığı ifade edildi.

Açıklamada, "Enflasyon, pandemi ile ilgili talep ve arz dengesizliklerini, yüksek enerji ve gıda fiyatlarını ve çok daha geniş fiyat baskılarını yansıtarak yüksek kalmayı sürdürüyor." denildi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olarak başlattığı savaşın ekonomik ve insani zorluklara yol açtığı yinelenen açıklamada, savaş ve ilgili tüm gelişmelerin enflasyon üzerinde ilave yukarı yönlü baskı oluşturduğu ve global ekonomik çalışmalar üzerinde baskı yarattığı aktarıldı.

"Bilançoyu daraltmaya devam edeceğiz"

Açıklamada, FOMC'nin (Federal Açık Piyasa Komitesi) enflasyon risklerine karşı bir hayli dikkatli olduğunun altı çizilerek, maksimum düzeyde istihdam ve uzun vadede yüzde 2'lik enflasyonun amaçlandığı bildirildi.

Fed'in açıklamasında, bahse konu hedeflerin desteklenmesi adına federal fon oranının yüzde 2,25-2,50 bandına yükseltilmesine karar verildiği ve sürmekte olan artışların uygun olacağının öngörüldüğü kaydedildi.

Fed'in bilançosunu programlandığı gibi küçültmeyi sürdüreceğine de değinilen açıklamada, enflasyonun yüzde 2'ye çekilmesinde kararlı olduğunun altı çizildi.

Açıklamada, para politikasındaki uygun duruş değerlendirilirken ekonomik görünüme dair bilgilerin etkilerinin takibine devam edileceği, amaçlara ulaşılmasına engel olabilecek risklerin ortaya çıkması durumunda para politikası duruşunun uygun bir şekilde ayarlanmaya hazır vaziyette olunacağı ifade edildi.

Ülkede enflasyon 41 yılın zirvesinde

Fed, koronavirüs salgınının akabinde hızlı ekonomik toparlanmayla birlikte gelen yüksek enflasyon baskısıyla geçtiğimiz senenin son çeyreğinde para politikası tonunda değişikliğe gitmeye başlamıştı.

Banka, Mart 2022'de varlık alım operasyonunu sona erdirerek faiz artırımlarına başlamıştı.

Fed, geçtiğimiz mart ayındaki toplantısında 25 baz puanlık artışla 2018 senesinden beri ilk defa faiz artırımına gitme yönünde karar alırken, mayıs toplantısında ise 50 baz puanlık artışla 2000'den beri en hızlı faiz artışını yapmıştı.

Banka hazirandaki toplantısında ise 75 baz puanla 1994 yılından beri en sert faiz artırımına gitmişti.

Ukrayna-Rusya Savaşı ve Çin'de koronavirüs salgınına karşı alınan karantina tedbirlerinin tedarik zincirindeki sıkıntıları daha da artırmasıyla birlikte yükseliş trendini sürdüren enflasyon, Fed üzerindeki baskıyı artırmıştı.

ABD'de enflasyon geçtiğimiz ay senelik yüzde 9,1 ile Kasım 1981 yılından beri en yüksek düzeye ulaşmıştı.

Yorumlar (0)